Dikwijls wanneer ik met vrienden, familie of kennissen praat wordt er wel eens (door hen) gezegd hoe moedig ze het vinden dat ik de stap durfde te zetten naar een zelfstandig bestaan. Dat is raar, vind ik, want ik vind het risico dat je neemt als werknemer in een bedrijf veel groter eigenlijk. Want van de ene op de andere dag kan je zomaar aan de deur gezet worden: gedaan, schluss, finito!

Nee, zelfstandig zijn is voor mij gewoon een MUST. Ik kan niet anders. Ik pas ook echt helemaal niet in het stramien van een bedrijf.

Maar het lijkt tegenwoordig wel alsof iedereen wordt aangemoedigd om te ondernemen, om zelfstandig “iets” te starten. Het begint eigenlijk een beetje te gelijken op de Miss-verkiezingen van vroeger, waarin alle kandidates “iets” wilden doen in “de media”.

Dat deed me nadenken… Is ondernemen dan iets voor iedereen? Ik denk persoonlijk van niet.

Ondernemen vergt naast durf, moed en doorzettingsvermogen nog wel een paar andere dingen

Want regelmatig zie ik mensen, met de beste bedoelingen (ik wil helemaal niemand tegen de schenen schoppen!), zich als ondernemer lanceren met niks. Ik bedoel: met letterlijk niks anders dan een droom. Niks concreets, niks geen marktonderzoek, niks planning, niks, niks, niks, njet, zero, nul.

En dan kriebelt het echt diep in mijn buik… Zo zonde!

Natuurlijk begint ondernemen wel altijd met een idee, vanuit een passie, vanuit een onweerstaanbare drang om zelf te creëren en de touwtjes in handen te hebben. En natuurlijk is het in het begin altijd een beetje een droom.

Maar van vandaag op morgen, zonder plan, snel eens beginnen ondernemen, dat werkt gewoon niet. Of misschien wel, maar dan heel traag en op goed geluk. Dan weet je nooit echt helemaal wat er gaat komen en of je bedrijf zal overleven.

Ondernemen is een halve wetenschap, maar wel eentje waar bijzonder veel passie, veerkracht, geduld en doorzettingsvermogen mee gemoeid is.

Er bestaat echt geen magische formule die jouw succes verzekert!

Ik herhaal: BESTAAT NIET. Laat je niks wijsmaken en hou de voetjes op de grond.

Er zijn wél technieken die je kan toepassen en die wél echt werken. Maar het blijft hard werken, vallen, opstaan en weer doorgaan. En blijven proberen en bijsturen tot het plaatje klopt.

Aaaaah, laat dat nu voor mij het leukste zijn aan ondernemen. Geen zever van ” als ik zelfstandig word dan kan ik mijn uren kiezen” of “ik wil niet voor een baas werken”! Integendeel! Werknemer zijn is in vele opzichten peanuts vergeleken met zelf je bonen doppen.

Pas op: ik bedoel daarmee natuurlijk niet dat je als werknemer niet hard moet werken, maar als ondernemer moet je wel zelf garant staan voor je succes en er is niemand anders om de hete aardappel aan door te schuiven behalve jezelf.

Maar dan nog geef je mij maar liever de relatieve onzekerheid en ook alle successen en ongelooflijke “highs” die daarop volgen. I.LOVE.IT. Ondernemen is fantastisch!

Als jij dat ook voelt en zin hebt om te (blijven) ondernemen, kom dan een keer met ons praten

Wij doen niks liever dan jou in je succes te ondersteunen, door onze ervaringen met jou te delen en jou te helpen te kiezen uit wat werkt en niet werkt. Zonder enige pretentie en zonder magische formule.

Maar je hoeft niet alles zelf uit te vinden en te ontdekken. En zoals iedereen heb je al eens een klankbord nodig om een idee op af te vuren en een mening terug te krijgen.

Contacteer ons gewoon eens en vraag een GRATIS BRAND REVIEW ter kennismaking. 1-op-1, via telefoon of Skype, onze heldere en praktische kijk op jouw verhaal.

We doen het met veel plezier, zonder bijkomende verplichting achteraf. WE.LOVE.YOU 🙂

Valerie

Pin It on Pinterest