Ik ben 42 en deed dit jaar mijn allereerste “overkop”.

Dat klinkt in jouw oren misschien belachelijk, maar voor mij was het de overwinning van één van mijn allergrootste angsten. En dat heb ik te danken aan mijn oudste petekind, Arnaud.

Hij is intussen 13 (coming on 14), durfal én roller coaster expert. Echt he, hij kent zelfs namen van de bouwers van de roller coasters en al… Maar hij was pas 8 toen hij al stond aan te schuiven in rij van de Python in de Efteling.

Zie de video voor wie het nog niet kent 🙂

Ik zal het nooit vergeten, hoe hij bijna smeekte om met hem mee te gaan in het onding. Mijn hart bloedde, maar ik stond naar ernaar te kijken en deed bijna in mijn broek van schrik. Ik vond het ook erg dat hij er wél in ging, want mijn angst ging voornamelijk over “wat als er iets fout gaat met de roller coaster?”.

Vreselijk vond ik het! Ik wilde het zo graag, maar ik durfde echt niet…

Ik vroeg hem of hij dan niet bang was. Zijn antwoord: “Maar Tantie, ik ben ook bang. Ik heb ook kriebels in mijn buik, maar ik overwin dat gewoon. En het ziet er veel enger uit dan het eigenlijk is.”

Dat is mijn hoofd blijven malen. Telkens we in de laatste 5 jaar naar een pretpark gingen, bleef ik er maar bij staan naar kijken terwijl hij in de gekste dingen ging (goed zot, dacht ik)!

Tot op een dag deze zomer. De dag dat ik besliste om mijn angsten onder ogen te zien en ze te overwinnen. Dus ging ik mee in Baron (zie de video)! OMG!

Dit is wat er gebeurde: HELEMAAL NIKS. Nog straffer, ik vond het supercool en plezant.

Bekijk mijn fiere snoet maar eens 🙂 (Je ziet de “dive” recht naar beneden van Baron op de achtergrond)

Baron roller coaster Efteling

Ik besefte iets: Het is tien keer enger om naar die attracties te staan kijken, dan om er in te zitten!

Ik kon het bijna zelf niet geloven dat ik al die jaren zo bang was geweest om niks! Ik schaamde me bijna. Hoe belachelijk!

Guess what! Ondertussen ben ik bijna even verslaafd aan “ruige attracties” dan mijn petekind! En hoe vaker we die dingen doen, hoe meer we op zoek gaan naar nog ruigere en nog straffere attracties! Als je het vaak genoeg doet, is er echt helemaaaaal niks meer aan.

Om je een idee te geven… deze zijn een paar dingen die we onlangs nog deden:

Wil je geloven dat ik daarvoor met moeite in een gewone achtbaan “voor de kleintjes” durfde? Ik meen het echt.

En toen besefte ik nog iets: de angst die ik had, is dezelfde ongegronde angst die je soms ook hebt om jezelf en je bedrijf zichtbaar te maken.

Op sociale media bijvoorbeeld, met video om maar iets te zeggen. Want video werkt namelijk véééééél beter dan gewone berichten.

Herken je dat? Je weet wel dat je het eigenlijk zou moeten doen, maar je krijgt de kriebels van het idee dat iedereen je dan plots kan zien.

Welja, dat is dus exact hetzelfde: het IDEE van gezien te worden in een video is namelijk veel enger dan het gewoon te doen.

En hetzelfde principe geldt hier ook trouwens: Hoe vaker je het doet, hoe minder eng en hoe makkelijker het allemaal gaat. Na een paar maanden zeg je ook tegen jezelf “Hoe is het mogelijk dat ik hier zo bang voor was!”.

Ik vond daarom dat ik mijn onnozele angsten ook met jou moest delen. Om je te laten zien dat het gewoon een kwestie is van je erover te zetten, dat het eigenlijk alleen maar in je hoofd zit.

En als je klaar bent om er iets aan te doen, dan is onze nieuwe Feelgood Training misschien iets voor jou: Het ultieme sociale media plan.

Gewoon doen… het gaat vanzelf 🙂

Stay Gold -xo-

Valerie

Pin It on Pinterest