Als je een nieuwe website gaat bouwen, dan heb je een paar technische onderdelen nodig om daaraan te kunnen beginnen. Eén daarvan is de keuze van een domeinnaam waaraan je je bedrijfswebsite zal koppelen.
Niet altijd zo eenvoudig! Daarom gaan we er in deze blog een beetje duidelijkheid over scheppen en je een paar tips meegeven waarop je moet letten als je een domeinnaam gaat kiezen.
Wat is een domeinnaam?
Een domeinnaam is de url of de link die je kiest voor jouw website. Dat is bij ons bijvoorbeeld: touchofgold.be.
Je domeinnaam bestaat dus uit een naam (touchofgold) en een extensie (.be). En je bent helemaal vrij om te kiezen wat je wil gebruiken, op voorwaarde dat de combinatie niet al is ingenomen door iemand anders natuurlijk.
Wat doet een domeinnaam?
Een domeinnaam kies je voornamelijk om herkenbaar te zijn op het internet. Het is de bedoeling dus dat je domeinnaam iets is wat mensen makkelijk onthouden en snel terugvinden als ze naar jouw website gaan zoeken.
Bovendien kan je ook e-mailadressen aan je domeinnaam koppelen. Dan krijg je bijvoorbeeld zoals bij ons [email protected].
Hoe kies je de perfecte domeinnaam?
Je domeinnaam kiezen is dus best wel belangrijk en eigenlijk niet iets wat je om de haverklap verandert. Het loont dus de moeite om er even de tijd voor te nemen en goed na te denken over welke je wil.
Een paar tips!
# 1 – Denk na over je strategie
[su_list icon=”icon: lightbulb-o” icon_color=”#9e8952″]
- Hoe ga je je bedrijf in de markt zetten? Gebruik je je eigen naam of ga je een bedrijfsnaam gebruiken?
- Ga je je domeinnaam als merknaam gebruiken?
- Of wil je met je domeinnaam eerder omschrijven wat je doet? (Zoals bijvoorbeeld: fiets.be, zelfbroodbakken.be, laptops.be, …)
[/su_list]
De keuze maken tussen je eigen naam of een bedrijfsnaam gebruiken, is er ook eentje waar veel ondernemers mee zitten. Het hangt er een beetje van af wat het product of de dienst is die je verkoopt, maar eigen namen werken over het algemeen erg goed, zeker voor eenmanszaken die vooral diensten aanbieden. Maar ook voor grotere bedrijven kan het goed werken, vooral dan als jij als oprichter het gezicht bent van je bedrijf.
# 2 – Keep It Simple
Maak je domeinnaam niet te lang of te ingewikkeld. Onthou dat je klanten je website makkelijk moeten kunnen onthouden en terugvinden en als je domeinnaam te moeilijk of te lang is, wordt dat al snel lastig.
Hang er ook geen overbodige informatie aan vast, zoals je vennootschapsvorm (mijnwebsitebvba.be bijvoorbeeld) en vermijd het gebruik van koppeltekens en andere leestekens tenzij je een erg korte domeinnaam hebt of eentje die anders onleesbaar wordt.
Hou het dus zo kort en krachtig mogelijk! Overweeg eventueel de verkorte naam van je bedrijf als die erg lang is of gebruik initialen als je je eigen naam gebruikt.
Denk er ook aan dat je domeinnaam dus ook gebruikt wordt als de extensie van je e-mailadressen. En lange e-mailadressen zijn ellendig om in te typen of om te dicteren als iemand om je e-mailadres vraagt.
# 3 – Kies een unieke domeinnaam
Domeinnamen kan je tegenwoordig kopen in allerlei varianten, bijvoorbeeld: mijnwebsite.be, mijnwebsite.com, mijnwebsite.vlaanderen, mijnwebsite.eu, mijnwebsite.design, mijnwebsite.company, mijnwebsite.expert, …
Je moet er dus rekening mee houden dat iemand anders al een variatie van jouw gewenste domeinnaam heeft geregistreerd en uiteraard zoeken naar een uniek alternatief om zelf te gebruiken.
Hoe weet je nu of een domeinnaam al geregistreerd is door iemand anders? Makkelijk! Je kan dit eenvoudig opzoeken op de website van Combell bijvoorbeeld (waar je ook meteen je domeinnaam kan registreren).
Maar niet alleen dat: probeer ook eens je domeinnaam zonder extensie (.be, .com, …) in te tikken in Google om te kijken of er al niet gelijkaardige domeinnamen gebruikt worden door iemand anders.
# 4 – Registreer ook alternatieve domeinnamen
Is je gewenste domeinnaam nog beschikbaar? Registreer hem dan maar meteen!
En overweeg eventueel ook om alternatieve domeinnamen te registreren om te vermijden dat later toch nog iemand die voor jouw neus wegkaapt.
Stel dat je bijvoorbeeld mijnwebsite.be registreert, overweeg dan bijvoorbeeld ook om mijnwebsite.com te registreren. Je kan eventueel, de ene domeinnaam naar de andere laten doorsturen zodat mensen die mijnwebsite.com intikken ook terecht komen op mijnwebsite.be. Handig!
Waar kan je een domeinnaam registreren?
Dat kan je het makkelijkst bij de leverancier waar je je website-serverruimte (hosting) ook zal aankopen. Een website bestaat namelijk uit een aantal bestanden die je op een server zet die dan connectie maakt met het internet.
Koop je je domeinnaam bij dezelfde leverancier als je hosting, dan bespaar je je wat kopzorgen zodra je je website gaat beginnen bouwen, want de twee moeten natuurlijk aan elkaar gekoppeld zijn.
Onze top-keuze leverancier is Combell, gewoon omdat ze prijs-kwaliteit erg goed zijn en heel betrouwbaar bovendien.
Het enige wat je moet doen, is je domeinnaam opzoeken en bestellen. Klaar! Zorg er altijd voor dat je een geldig email adres ingeeft bij de registratie van je domeinnaam, want dat heb je nodig als je eventueel later je domeinnaam toch wil overdragen naar een andere leverancier of een andere eigenaar (je weet maar nooit).
Trouwens, als je een .com domeinnaam kiest, zal je bijkomend nog een mailtje ontvangen van ICANN. Dat is de organisatie die alle .com domeinen beheert. Zij vragen nog een extra bevestiging van je email adres ter verificatie van de eigenaar en om zo te vermijden dat domeinnamen door robots of fake bedrijven ingenomen worden.
Hopelijk helpt dit jou om de juiste keuze maken! En anders mag je altijd ons advies een keer vragen als je twijfelt. We denken graag me jou mee!