Onlangs, tijdens onze eerste Brainstorm@Home, werd het nog een keer heel duidelijk… Alleen werken als ondernemer is beslist niet makkelijk. Ook al is het handig dat je volledig zelf kan beslissen wat je doet, met wie je werkt, hoeveel je werkt… je moet wel alles alléén beslissen ook.

En dat gaat dikwijls gepaard met grote en kleine twijfels die de kop op steken. En ook met stemmetjes die ons influisteren wat we wel, maar vooral ook wat we niet kunnen en dus met het gevolg dat we onszelf soms “klein” houden en binnen ons comfortabele terrein blijven, of dus niet durven doen wat we eigenlijk wel heel graag zouden willen.

Gek toch wat we onszelf allemaal wijsmaken en jammer ook van al die fantastische ideeën waar uiteindelijk nooit werk van wordt gemaakt!

Ik moet toegeven dat sinds we een tweetal jaar geleden met Touch of Gold zijn gestart, met ons drie, we al heel grote stappen hebben gezet. Omdat we elkaars klankbord zijn en we bij elkaar de stemmetjes kunnen verjagen (want ze zijn er wel nog steeds hoor) en we elkaar kunnen aanmoedigen om toch te durven en dingen te doen die we anders nooit alleen hadden bedacht.

Zelf ben ik ook heel grote fan van een aantal technieken om mezelf een Success Mindset aan te leren. Want ik geloof heel sterk dat succesvol ondernemen grotendeels komt vanuit je hoofd en wat je zelf gelooft dat kan (en niet kan).

Want twijfel en onzekerheid straal je ook uit! Net als zelfvertrouwen, maar dan omgekeerd. En als jijzelf niet gelooft in wat je kan, hoe wil je dan dat (potentiële) klanten dat doen?

Ik deel daarom graag in deze blog een techniek met jou voor als je stappen vooruit wil zetten en niet weet hoe je eraan begint.

Kijk, als je een idee hebt om dat je graag wil uitwerken, dan maak je dat in je hoofd vaak veel groter dan het in werkelijkheid is. Het wordt bijna een berg zo groot als de Mont Blanc en de Mount Everest samen, waar je onmogelijk over lijkt te geraken.

De truc is om die enorme berg op te delen in mini-heuveltjes waar je makkelijk over kan. Zonder buiten adem te geraken.

Hoe begin je daaraan?

Stap # 1 – Dream big, go wild!

Toch nog even beginnen bij het begin. Als je toch iets wil doen, veranderen, doorvoeren… doe het dan meteen goed. En hou jezelf ook daar niet te klein.

Je kan beter heel groots denken nu en daarna kijken wat er echt haalbaar is op dit moment, op middellange en op lange termijn. Zo hoef je achteraf niet alles op nieuw uit te denken als je toch wil groeien of je idee op grotere schaal wil uitvoeren.

Probeer even na te denken, los van alle obstakels zoals geld, tijd, energie, resources,…, wat je écht écht écht graag zou willen bereiken.

Dat is niet makkelijk, het vraagt wat oefening.

Een hulpmiddeltje daarbij is een visionboard. Eigenlijk is het niet meer dan een verzameling beelden of woorden die jouw visie of idee vorm geven.

Je kan een digitaal visionboard maken op Pinterest bijvoorbeeld of je neemt een groot blad papier of een nieuw notaboekje waarop je plakt, schrijft, tekent… ALLES is toegelaten! Zolang het eindresultaat maar weergeeft waar je naartoe wil.

Neem er dus de tijd voor die je nodig hebt, maar stel het zeker niet uit!

Stap # 2 – Visualiseer en “voel” je succes!

Wanneer je visionboard af is, zal je zien dat je al min of meer je einddoel kan zien, visualiseren. Probeer dan ook eens te VOELEN wat het voor jou zou betekenen om dat einddoel te bereiken. Dat is een heel belangrijke stap, dus niet overslaan!

Denk dus even na, sluit je ogen als je wil, hoe jij je zou voelen wanneer je je doel hebt gerealiseerd. Zal je je zekerder voelen, of gelukkiger, succesvoller, …?  Het voelen zal je helpen om met nog meer motivatie ermee aan het werk te gaan en zal de stemmetjes op je schouders onbewust tegenwerk geven.

Je bent na deze stap alweer een stukje dichter bij wat je uiteindelijk wil bereiken. En als het goed is, heb je intussen vrij duidelijk voor ogen wat je doel precies is.

Stap # 3 – Tijd voor actie!

Als laatste stap, is het nu tijd om effectief in actie te schieten! Laat het moment niet voorbij gaan, dit gaat het beste wanneer je “in de flow” zit!

Bepaal dus voor jezelf welke 3 acties je makkelijk en op korte termijn kan zetten om een stapje dichter bij je doel te geraken.

Het basisprincipe hierbij is KEEP IT SIMPLE! Ga voor 3 dingen waar je heel weinig moeite voor moet doen en die niet meteen veel energie en tijd van je vragen.

Bijvoorbeeld:

1/ Tijd plannen in mijn agenda om een stappenplan uit te werken
2/ Een afspraak maken met mijn boekhouder om mijn idee te bespreken
3/ Een online survey maken met een paar vragen om mijn idee te toetsten bij mijn doelpubliek

Ziezo! Klaar!

Je hebt de eerste stappen gezet. En vanaf nu wordt het alleen maar makkelijker. Want je bent bezig en als je het stapje voor stapje volhoudt, dan kom je er wel. Beloofd!

Misschien nog een laatste tip: Blijft niet bij de pakken zitten als het je echt niet lukt. Praat eens met andere ondernemers! Kom bijvoorbeeld eens naar een (gratis) Brainstorm@Home bij ons. De twee volgende zitten al vol, maar we organiseren er nog eentje op vrijdag 15 december van 13u tot 16u op kantoor bij ons in Alken.

Contacteer ons via info@touchofgold.be voor meer info om of om direct in te schrijven.

Succes!

Stay Gold -xo-

Pin It on Pinterest