Dé vraag die op ieders lippen brandt, maar waar je maar zelden een duidelijk antwoord op vindt of krijgt is deze:

Hoeveel kost een website nu echt?

En de reden waarom je er zelden een goed antwoord op vindt, is in de eerste plaats natuurlijk omdat er zoveel variabelen zijn bij het maken van een website. Denk maar aan het aantal pagina’s, de doelstelling, de functies die je nodig hebt, … Dat verschilt van website tot website.

Daarom, voor we de vraag echt beantwoorden, eerst even een overzicht van de types websites waarover we het zullen hebben.

Basis Website

Dit type website is geschikt voor persoonlijk gebruik (denk aan persoonlijke blogs, huwelijksverhalen, enz.)

Hij heeft maar een paar pagina’s met wat tekst en foto’s, een eenvoudig navigatiemenu en een contactformulier en verder geen speciale functies.

Website Op Maat

Deze websites worden volledig op maat gemaakt (en dus geprogrammeerd) om een uniek resultaat te creëren qua “look en feel” en wordt toegespitst op de bedrijfsdoelen van de onderneming.

Design en functionaliteit ondersteunen elkaar om het engagement van website-bezoekers aan te moedigen.

Professionele Website

Dit type website is geschikt voor professioneel gebruik.

Het design gebeurt op basis van een bestaande template, die wel wordt aangepast met kleuren, lettertypes, logo’s en foto’s op maat. Er worden ook e-mail marketing formulieren toegevoegd en eventueel wat andere functies die de verkoopstrategie ondersteunen.

Online Business

Dit type website is geschikt wanneer je een online business runt.

Typische functies zijn een webshop, een afgeschermde klantenzone, de mogelijkheid om online trainingen te voorzien, enz.

Zoals je kan zien in de omschrijving, is er heeeeeel veel verschil tussen de types websites. Het grootste verschil is echter de complexiteit van de websites of met andere woorden de tijd die de Web Designers en Developers nodig hebben om ze te bouwen.

Maar hoeveel kosten ze dan?

# 1 – Basis Website

Dit type websites, voor persoonlijk gebruik, kan je in principe makkelijk zelf maken op een platform zoals bijvoorbeeld WordPress.com, Squarespace of Wix.

De prijs varieert, maar voor een kleine 100 Euro kom je voor deze websites al een heel eind. Je betaalt eigenlijk alleen om de dienst te gebruiken en eventueel je eigen domeinnaam te kopen.

Ideaal dus als je graag je reisverhalen wil delen met je familie en vrienden of een blog wil maken met je lievelingsrecepten. Om maar iets te zeggen…

# 2 – Professionele Website

Om een professionele website te bouwen heb je verschillende opties en ook daar varieert de kostprijs afhankelijk van wat je verkiest.

Optie 1 – Je doet alles zelf

Ook hier heb je de mogelijkheid om zelf je website te maken. Dat wil zeggen dat je:

  • een domeinnaam en een hostingpakket koopt
  • de installatie van je website doet
  • het design zelf doet
  • alle configuraties van thema’s en plugins (extra functies) voor jouw rekening neemt

Dat kan… alles kan.

Maar onze (intussen toch vrij uitgebreide) ervaring met onze klanten vertelt ons dat het toch allemaal niet zo simpel is als het lijkt. Vaak spendeer je uren, weken en maanden om een resultaat te krijgen wat toch niet helemaal hetzelfde is als waar je van had gedroomd en had verwacht toen je er aan begon.

Dat is ook heel normaal, dus wees niet te hard voor jezelf. Een website maken is een vak apart. Je gaat ook niet zelf een auto maken op basis van een YouTube filmpje dat je ergens gratis hebt gevonden, tenzij je echt weet waar je mee bezig bent 🙂

Goed, als je toch weet hoe het moet en je zeker bent van je stuk, reken dan op een kost van ongeveer 500 Euro om een aantal professionele tools en functies te kunnen gebruiken om je website mee af te werken.

Belangrijke Tip: Als je er toch zelf aan begint en je merkt al snel dat het niet jouw ding is, wees dan niet te koppig en stop er op tijd mee, zodat je geen extra geld verliest achteraf aan het oplossen van grote en kleine problemen die je onderweg bent tegengekomen.

Optie 2 – Je huurt een freelancer in

Als je het niet ziet zitten om zelf aan de slag te gaan met het bouwen van je professionele website, kan je een freelance Web Designer / Developer inschakelen.

Dat wil zeggen dat je iemand onder de arm neemt die alleen werkt en geen deel uitmaakt van een “digital agency” (zoals bijvoorbeeld een communicatiebureau, online marketing bureau, …).

Het voordeel? Je moet zelf niet het werk doen en je werkt 1-op-1 met de persoon die het werk voor jou doet.

Het nadeel? Af en toe komen we wel eens het ‘verdwijnende freelancer syndroom‘ tegen. M.a.w. op een dag ben je ze kwijt en blijf je achter met een website waar je meestal zelf niet veel mee kan.

Pas op: geen kwaad woord over alle goeie freelancers out there! Er zitten er echt hele goeie tussen, maar je moet het geluk hebben dat je net die eruit pikt natuurlijk. Just saying…

De kostprijs voor je website zal variëren tussen de 1000 en 5000 Euro. Opnieuw, afhankelijk van wat je juist nodig hebt en hoeveel tijd er nodig is om je website te maken.

Optie 3 – Je huurt een digital agency in

Een agentschap inhuren biedt je in eerste instantie wat meer zekerheid. Je sluit meestal een overeenkomst met hen af waarin duidelijk wordt afgesproken wat je verwacht en tegen welke prijs.

Daarnaast werkt een agentschap ook veel procesmatiger. Er worden deadlines afgesproken tegen wanneer zij en jijzelf bepaalde dingen moeten opleveren.

Maar ze brengen ook meer expertise omdat ze verschillende specialisten in een team hebben: grafisch design, web design, marketing, enz.

En dat heeft uiteraard ook een invloed op het prijskaartje. Niet schrikken, maar het maken van een website kan zo al gauw oplopen tot 10.000 Euro of meer.

# 3 – Website Op Maat

Over het maken van dit type website zal ik heel kort zijn. Als je weet dat het maken van een professionele website (op basis van een bestaand design of template) door een agentschap al vaak oploopt tot 10.000 Euro, dan hoef ik niet veel meer te zeggen over de kostprijs van een website volledig op maat.

De aanpak voor het bouwen van een website volledig op maat door een agentschap is helemaal anders in die zin dat er veel verder en dieper gekeken wordt dan alleen het bouwen van jouw website. Er zal eerst samen met jou een analyse gemaakt worden van hoe je je merk in de markt zet, wat je doelpubliek is, hoe je je online communicatie gaat voeren (zowel met je website als daarbuiten), …

Het eindresultaat is wel dat je een unieke website krijgt, die echt voor jouw onderneming zal werken en die zowel qua design als functionaliteit uitblinkt.

De kostprijs…? Die kan oplopen tot 50.000 Euro of meer

# 4 – Online Business

Ook om je website te laten bouwen in functie van je online business, mag je op een prijzige factuur rekenen.

Laten we ook hier even heel kort over zijn: afhankelijk van hoeveel toeters en bellen je nodig hebt zal de kostprijs variëren tussen de 10.000 Euro en 100.000 Euro of zelfs meer.

Zelfs voor een vrij eenvoudige webshop alleen, tel je vaak al gauw een dikke 5000 Euro neer.

Slik…

De conclusie!

Basis Website

Professionele Website

Website Op Maat

Online Business

ong. 100 Euro van 1000 tot + 10.000 Euro tot 50.000 Euro of meer van 10.000 Euro tot + 100.000 Euro

Je zal wel zelf de conclusie hebben getrokken: een website voor jou laten maken is duur en soms heel duur.

Dus wat doe je als je toch een professioneel resultaat wil zonder 10.000 Euro neer te tellen? Juist, ja, kom eens met de dames van Touch of Gold praten 🙂

Een no-brainer volgens mij!

Het idee achter onze aanpak is simpel en anders

Je kan ons qua aanpak een beetje vergelijken met een digital agency, met één groot verschil.

Wij verdelen het werk tussen jou enerzijds en wij anderzijds. Daardoor bespaar jij duizenden euro’s aan werk dat wij niet voor jou hoeven te doen, leer je ook meteen zelf je website bewerken en onderhouden én krijg je dus toch het resultaat waar je altijd al van droomde.

Waar wacht je eigenlijk nog op? Schrijf je gewoon meteen hier in en start vanaf 7 april samen met ons aan je website!

Tot gauw!

Stay Gold -xo-

Valerie

 

Pin It on Pinterest