Fake it til you make it?

door | 7 november 2022 | Essentials, Feelgood, Mindset, Ondernemen

Wanneer ik na de eerste 15 minuten van een nieuwe serie niet geboeid aan het scherm gekluisterd zit, betekent het dat de volgende minuten en de afleveringen daarna mijn scherm helaas nooit zullen halen. Ik ben soms een beetje overdonderd door het aanbod aan series op de verschillende kanalen en platformen, moet ik toegeven. Het kan letterlijk soms langer duren om te kiezen welke nieuwe reeks ik ga starten, dan het kijken zelf. Echt… ik word soms ambetant van mezelf 🙂

Eén van de reeksen die door mijn kritische kijkfilter geraakten (waar ik dus onmiddellijk een klik mee had), is “Better Call Saul” op Netflix. Ken je die? Het is een spinoff van Breaking Bad, waarin een chemieleraar met een oud-leerling allerlei euh… “chemische” avonturen beleven, zeg maar.

Better Call Saul gaat over een ietwat onconventionele advocaat die er het beste van probeert te maken. Zijn kantoor en meteen ook zijn woonplek bevinden zich in een hok van 2 vierkante meter achterin een nagelsalon en hij rijdt met een wagen die zijn beste tijd al een eeuw geleden had.

Op zich allemaal niks mis mee, maar Jimmy (ja, hij heet Jimmy en niet Saul) worstelt al heel zijn leven met zijn demonen. Demonen uit een ver verleden, want voor wie het nog niet wist “every parent f**** up their children”, maar ook meer hedendaagse monsters. Eén van die monsters, is zijn oudere broer. Een man die het “gemaakt” heeft in het leven, maar die desondanks jaloers is op Jimmy, omdat die eigenlijk stiekem het leven leidt waar hij zelf van droomt (of dat is toch mijn conclusie). Jimmy trekt zich namelijk van niet veel iets aan. Hij doet maar gewoon, gaat dikwijls tegen de stroom en heeft lak aan regels (I love the man so much).

Jimmy heeft geen assistent of receptionist om zijn telefoon te beantwoorden. Hij doet dan maar alsof hij er wel één heeft, om erbij te horen en de schijn te wekken dat hij een respectabel kantoor heeft. Dan spreekt hij in een onnozel hoog stemmetje het bericht van zijn voicemail in, alsof een assistent het woord voert.

Tot op een bepaald moment in de reeks, wanneer de demonen-bom bijna volledig is ontploft en hij letterlijk FOERT zegt tegen de paar zogenaamde sociale regels die hij nog volgt, “omdat het zo hoort”. Hij wist die stomme voicemail en spreekt hem opnieuw in, in zijn eigen gewone stem, op zijn eigen nonchalante manier.

Ik weet het niet, maar dat raakte me. Zo een dom ding als in je eigen stem je voicemail inspreken en dus toegeven dat je het wel gewoon helemaal in je eentje doet en alle maskers laat vallen. Ik kreeg er kippenvel van.

Het herinnerde me eraan dat er ook in mijn leven als ondernemer toch nog veel zogenaamde sociale en andere regels zijn, die we klakkeloos volgen “omdat dat zo hoort”. Denk maar aan de manier waarop je je aanbod voorstelt, hoe je je presenteert op een netwerkavond, wat je wel en niet communiceert via sociale media, de huisstijl die je voor je bedrijf bepaalt. Het zijn allemaal dingen waar we (vaak onbewust) toch graag de regeltjes bij volgen, terwijl het zo verfrissend is wanneer je merkt dat iemand er eens volledig uit springt en de “onconventionele” toer durft op te gaan.

We gingen zelf ook onlangs door zo’n veranderingsproces (binnenkort meer daarover), waarin we eindelijk, na 8 jaar, tot de conclusie zijn gekomen dat het tijd is om onszelf volledig bloot te geven. WAT EEN VERADEMING! Echt, heeeeeel binnenkort delen we het allemaal met jou, maar nu nog lekker even niet 🙂

Ondertussen wil ik jou oproepen om hetzelfde te doen! Neem eens de tijd (niet gewoon 5 minuten tussen de soep en de patatten) om grondig naar jezelf en je bedrijf te kijken. Is het 100% wie jij echt bent en doe je het volgens jouw eigen regels? En wat kan je doen om daar verandering in te brengen?

By the way, Business Essentials is misschien wel jouw ding als je merkt dat het toch niet helemaal snor zit. Babbel gerust eens met ons als je klaar bent om eindelijk die stomme voicemail in je eigen stem in te spreken 🙂

Tot snel!

Pin It on Pinterest

Share This