Hashtag mania! Een # hier en eentje daar, maar hoe bepaal je nu welke je best gebruikt en hoeveel je er moet verzinnen? En levert je dat nu zoveel extra op? Eerst even vertellen wat hashtags zijn. Dat zijn is een woord, of een combinatie van woorden die vooraf gegaan worden door een #. Aan de hand van deze # worden berichten op sociale media eigenlijk in een soort van catalogus gezet. Het zijn dus eigenlijk een soort van zoekwoorden, woorden of combinaties van woorden die bij je bericht horen en dus zo laten zien over wat je bericht gaat. Je kunt het ook zien als een kleine samenvatting van je bericht. Het concept # is eigenlijk afkomstig van Twitter, maar intussen op de meeste sociale media wel geïntegreerd.

Hoe kies je nu de juiste # voor je berichten?

We hebben een paar belangrijke tips voor je samengevat.

  1. Locatie gebonden – probeer altijd een gemeente, stad of streek te vermelden waarin je werkzaam bent, of die betrekking heeft tot je post
  2. Gebruik woord variaties vb. boetiek, kledingwinkel, winkel,… Mensen gebruiken afhankelijk van hun eigen streek, of gewoontes of leeftijd zelfs een ander (zoek)woord. Hou hier rekening mee.
  3. Maak een combinatie van de 2 bovenstaande – bvb. #boetiekhasselt
  4. Denk zoals je ideale klant – kijk even wie je ideale klant eventueel al volgt en waar hij of zij inspiratie opdoet. Heb je iemand gevonden die veel van je ideale klanten volgen en kennen? Kijk dan even naar de # die door de mensen van die account gebruikt worden, en gebruik dezelfde!
  5. Maak gebruik van de Instagram # voorstellen! Als je er op eentje of twee kunt komen, dan kan je altijd aanvullen met de voorstellen van Instagram.
  6. Wees uniek! Gebruik ook je eigen # (de basis: je bedrijfsnaam zoals #touchofgold), laat deze terugkomen in al je berichten.
  7. Onderzoek! Hashtag gebruiken? Zoek hem eerst even op en kijk waar je op terecht komt.

En ook: het wordt gemakkelijker na een tijdje; een soort automatisme. Dus blijven volhouden en analyseren en je komt er wel!

Voor hoeveel # ga je best in 1 bericht?

Instagram laat maar liefst 30 hashtags toe! Maak er dus gebruik van. Dat wil niet zeggen dat je ze alle 30 moet geen gebruiken, hou het aub nog een beetje relevant ook. Je kunt er ook een beetje mee spelen en testen. Post bvb. 2 gelijkaardige berichten, het ene met 10 #, het andere met de volledige 30 #, en kijk eens of het je echt zoveel extra volgers brengt? We betwijfelen het ten zeerste…

Veel succes!

-xo- Stay Gold
Emilie

Pin It on Pinterest