Help! Ik heb een vectorbestand nodig van mijn logo??

door | 22 februari 2017 | Brand Design, Huisstijl, Logo, Zichtbaarheid

Als je ooit eens drukwerk nodig hebt voor je bedrijf, dan zal een professionele drukker je zeker vragen om kwalitatief goede bestanden aan te leveren zodat die een mooi resultaat kan afleveren.

Hij of zij zal je bijvoorbeeld vragen naar het vectorbestand van je logo. Meestal gevolgd door lichte paniek in de ogen van de klant, tenzij je natuurlijk al met een goeie designer samengewerkt hebt, die alles wat jij nodig hebt netjes heeft afgeleverd 🙂

Wat is een vectorbestand eigenlijk?

Een vector is een lijntekening die is voorzien van ankerpunten. Aan de ankerpunten zitten een soort richtingaanwijzers die vertellen hoe de lijn moet lopen. De lijnen zijn opgebouwd uit punten.

Of meer technisch: Een vector bestand is een grafische afbeelding die opgebouwd is uit vector informatie, die wordt gemaakt in een grafisch tekenprogramma. Dit kan bestaan uit vele individuele objecten, opgebouwd uit lijnen, curves en vormen, aangevuld met kleuren, patronen en effecten.

To remember:

Doordat de objecten uit vectoren bestaan kunnen ze onbeperkt geschaald worden, met behoud van kwaliteit. Het is dus uitermate belangrijk dat je een vector bestand hebt van je logo!

Als je ooit je logo of andere elementen uit je huisstijl wilt laten terug komen op drukwerk (van visitekaartjes tot T-shirts en van advertenties tot banners), dan heb je dit nodig!

Vermijd dus nutteloze extra kosten door bij je designer een vector bestand te eisen van je logo. Je hebt hier voor betaald en dus recht op. Kan een designer dit niet afleveren, dan kan je beter iemand anders zoeken om mee samen te werken. Voorkomen is ook in dit geval beter dan genezen.

Oeps:

Je hebt je logo zelf gemaakt, of laten maken door een vriend die niet over de juiste grafische programma’s beschikte en komt op het punt dat je echt wel een vector bestand nodig hebt van je logo? Dan moet je het laten overtekenen.

Als je dan weet welk lettertype er is gebruikt, dan ben je al een klein stapje verder.

De meest voorkomende vectorbestanden:

  • Adobe Illustrator, Indesign en Photoshop: kan je alleen openen met de bijhorende grafische programma’s. Logo’s worden best gemaakt in Adobe Illustrator.
  • .eps – universeel bestand, kan in verschillende programma’s worden geopend
  • .svg – universeel, veelal voor web-toepassingen

Meer weten? Download dan zeker onze info chart! Leuk om te bewaren!

Ons advies:

  • Eis een vectorbestand van je logo (naast de .png, .jpg, .pdf versie die ook vanzelfsprekend zijn)
  • Ken de lettertypes die bij je huisstijl horen
  • Werk met een professionele designer zodat je basis goed zit en je zelf niet aan de slag moet met dure en moeilijke grafische programma’s die je niet kent.
  • 1x investeren, en je hebt er oneindig veel plezier aan.

Beloofd 🙂

Stay Gold -xo-

Emilie

Pin It on Pinterest