Video gebruiken op je website is een verstandige keuze. Een beeld zegt namelijk zoveel meer dan woorden, en als het beeld dan beweegt en geluid meebrengt is het helemaal top!

Maar hoe zorg je ervoor dat je je videomateriaal op je website krijgt? Simpel!

Het belangrijkste is dat je niet probeert je videobestanden rechtstreeks op je WordPress site op te laden. Veel beter is het om je bestanden te “integreren” op je website door gebruik te maken van een “tussenkanaal” zoals Vimeo of YouTube.

“Waarom, Valerie?” Wel:

  • Video neemt veel plaats op je webserver. Afhankelijk van hoe groot je webruimte is die je hebt aangekocht en van hoe groot je videobestanden zijn, zou je op termijn in nauwe schoentjes terecht kunnen komen als je al je beeldmateriaal persé direct op je site wil hebben.
  • Video neemt veel bandruimte in. Dat wil zeggen dat wanneer je video rechtstreeks op je site plaatst, je de snelheid van je site vertraagt wat de gebruiksvriendelijkheid voor je bezoekers niet ten goede komt.
  • De kwaliteit van de videobestanden wordt automatisch geoptimaliseerd wanneer je Vimeo of YouTube gebruikt.
  • De optie om je video te delen met anderen is gratis voor niks inbegrepen.
  • Een Vimeo of YouTube kanaal geeft je bovendien ook nog extra online visibiliteit wat het verkeer naar je website de hoogte in stuurt.

Hoe werkt het? Ik leg het je uit in een paar stappen:

 

Stap # 1 – Maak je videobestand klaar

Ok, stap 1 is natuurlijk dat je eerst een videobestand moet aanmaken om het ergens te publiceren. Dit kan je doen door met een professionele video- of filmmaker te werken (voor bepaalde projecten is dat zeker een must), maar je kan ook zelf video maken.

Zelf maak ik mijn korte video’tjes gewoon met de iPhone of met de camera die in mijn fototoestel geïntegreerd zit. Fluitje van een cent en ze zien er ook niet zo slecht uit, al zeg ik het zelf 🙂

Eens je filmpje klaar is, download je het bestand naar je computer. Als het nodig is, kan je het eventueel nog bewerken (inkorten, effecten gebruiken, enz.) met bijvoorbeeld iMovie (voor Mac-gebruikers) of een van de programma’s die je gratis kan downloaden. Even intypen op Google en je vind vast wat je nodig hebt!

 

Stap # 2 – Maak een videokanaal aan op Vimeo of YouTube

Zoals ik al zei, is het onbegonnen werk om je videobestanden rechtstreeks op je website te plaatsen zonder “go-between”.

De beste, snelste en eenvoudigste manier om je bestanden te integreren op je website is door een kanaal aan te maken via Vimeo of YouTube. Welke van de twee je verkiest, zal vooral te maken hebben met functionaliteit én je budget.

Vimeo is namelijk niet gratis indien je het voor professionele doeleinden wil gebruiken. YouTube is dat (nog) wel. Bekijk ze vooral allebei goed en maak zelf je keuze.

Mocht mijn persoonlijke mening jou interesseren, kan ik je nog vertellen dat ik zelf gebruik maak van Vimeo omdat ik er niet zo tuk op ben dat er na het afspelen van een filmpje op mijn site door YouTube aan de belangstellende kijker ook nog andere filmpjes worden voorgesteld (die niet in mijn kanaal zitten).

Zodra je een kanaal hebt aangemaakt, kan je er je nieuwe videomateriaal opladen.

 

Stap 3 # Integreer je video in je website

Bijna klaar om je video aan de wereld te tonen! Het enige dat je nu nog moet doen is de video integreren op de pagina van je website waar je hem hebben wil. Dat doe je door het filmpje te ‘embedden‘ op je site.

Dat wil zeggen dat je je een link legt naar je film op je YouTube of Vimeo kanaal, maar dat het eruit ziet alsof het filmpje rechtstreeks op je site staat. En het wordt dan ook op je site bekeken, bezoekers worden dus niet van je website weggestuurd. Super handig!

Dit doe je door de ’embed’ code van de video (op je Vimeo of YouTube kanaal) te kopiëren. Je vindt de code terug wanneer je bij je video op ‘Share’ klikt. Vervolgens plak je de code in de html-editor van de pagina op je website (dat is het tabje ‘Text’ in de WordPress editor).

Dat ziet er dan ongeveer zo uit:

embedding-video

 

 

Je zal in de teksteditor van je pagina een vak zien verschijnen, maar nog niet de video zelf. Om die te kunnen zien moet je pagina eerst gepubliceerd worden.

Eh voilà! Helemaal klaar is kees!

 

Zeker uitproberen dus de komende week! En ik ben zoals altijd benieuwd naar jouw ervaringen, dus laat zeker een comment na bij deze post 🙂

Succes!

-Valerie

Pin It on Pinterest