Als je ondertussen begonnen bent met de installatie van je WordPress website, dan zal je al gemerkt hebben dat je naast de (al uitgebreide) ingebouwde WordPress mogelijkheden hier en daar toch nog wat extra functionaliteit nodig hebt (vb. contactformulieren, beveiliging, integratie van sociale media, …).

Om het jou als gebruiker makkelijk te maken (zodat je niet zelf hoeft te coderen) kan je hiervoor plugins installeren op je website. Het probleem is alleen dat er, terwijl ik deze blog schrijf, 32.865 plugins beschikbaar zijn momenteel (http://wordpress.org/plugins/). En natuurlijk bieden ze allemaal specifieke functionaliteiten, dus afhankelijk van wat je precies zoekt zal je keuze alvast (gelukkig!) wat beperkter zijn.

In het enorme aanbod vind je zowel betalende als gratis plugins. En vergis je niet, ook sommige van de gratis plugins leveren echt een fantastisch resultaat! Al blijven de betalende plugins of betalende versies van plugins meestal wel gebruiksvriendelijker en handiger in gebruik. Bovendien mag je voor de betalende versie rekenen op goede ondersteuning als je die nodig hebt, wat voor de gratis versies niet altijd het geval is.

Dit gezegd zijnde, is het dus soms een beetje moeilijk om de juiste plugin-keuze te maken. Om heel eerlijk te zijn, heeft het mij zelf ook best wat tijd en energie gekost om uit te zoeken waar ik mosterd moest halen. Op sommige momenten zag ik het bos door de bomen niet meer (om in de spreekwoorden te blijven 🙂 )

Daarom wil ik je alvast een handje helpen en jou vertellen welke mijn top 6 favoriete WordPress plugins zijn op dit moment. Ik ben er zeker van dat je de meeste ook zelf meteen zal willen installeren…

Here we go!

# 1 – Contact Form 7

Contact Form 7 is een gratis plugin die je toelaat om op een heel eenvoudige manier én in verschillende talen contactformulieren aan te maken op je website. Vooral dat laatste is natuurlijk erg belangrijk als je in het Nederlands wil werken in plaats van in het Engels bijvoorbeeld.

De meeste andere plugins die ik uitprobeerde waren ofwel niet flexibel genoeg in het creëren van de velden die ik nodig had of gewoon niet makkelijk te vertalen naar het Nederlands. Contact Form 7 heeft het gelukkig wél allemaal.

Hoe werkt het? Je maakt een formulier aan, kiest de velden die je wil integreren, geeft ze een naam en voegt ze toe aan je formulier. Wanneer je daarmee klaar bent, kopieer je de unieke code (“shortcode”) die het formulier heeft gegenereerd en je plakt het in de pagina of widget waar je het contactformulier wil doen verschijnen.

Dat betekent dus ook dat je je contactformulieren op eender welke plaats in je website kan integreren. Geweldig!

 

# 2 – Social Media Feather

Je sociale media (Facebook, Google+, Twitter, LinkedIn, Pinterest, …) integreer je best in je website natuurlijk, zodat je doelpubliek je makkelijk terugvindt om de conversatie met jou aan te gaan via de verschillende sociale kanalen. Daarnaast bied je zo ook de mogelijkheid voor je web-bezoekers om de inhoud van je website (vb. je blogberichten) snel te delen via hun eigen sociale media-kanalen. Dit doe je door bijvoorbeeld onder elke blogpost een link te plaatsen naar de verschillende sociale media-platformen.

Natuurlijk zou je dit alles kunnen gaan coderen of je kan zelf icoontjes plaatsen met de juiste links erin. Maar waarom zou je het jezelf moeilijk maken als het makkelijk ook kan? 🙂

Social Media Feather is alweer een super gratis plugin (althans voor de basis-opties) die je moeiteloos je sociale media op de verschillende pagina’s in je website laat integreren. En de basisopties zijn echt meer dan voldoende als je tevreden bent met de ‘normale’ layout van de icoontjes die ze aanbieden. Wil je iets extra’s of een andere look? Dan kan je ook nog meer design-icoontjes aankopen aan een redelijke prijs.

 

# 3 – WordPress SEO by YOAST

Over SEO (Search Engine Optimization) instellingen valt de laatste tijd veel te zeggen. Het zijn instellingen op je website die ervoor zorgen dat je website beter scoort in de resultaten van de verschillende zoekmachines (Bing, Google, etc.).

Hoewel ik een fervent gelover ben in het verbeteren van je rankings via de inhoud die je biedt op je website (Google houdt er ook meer en meer rekening mee trouwens), is het toch nog aan te raden om aandacht te besteden aan je SEO en dit degelijk in te stellen.

Dé beste plugin die er bestaat om dat te doen op een convenabele manier is WordPress SEO gemaakt door ontwikkelaar Joost de Valck (aka YOAST).

Deze plugin geeft je pagina per pagina en post per post de mogelijkheid om al je SEO-instellingen aan te passen. Bovendien worden je SEO-instellingen ook telkens gecheckt en krijg je tips over wat je beter kan doen voor elke pagina individueel. Absolute top!

 

# 4 – PC Hide Pages

Wanneer je pagina’s aanmaakt in WordPress en je ze publiceert dan is het normaal gezien de bedoeling dat ze op de een of andere manier worden teruggevonden door je web-bezoekers. Maar niet altijd… Soms heb je pagina’s nodig die niet tevoorschijn mogen komen in je navigatiemenu of wanneer iemand een zoekterm intikt (op je site of in een zoekmachine).

Dat is bijvoorbeeld het geval bij “Bedankt” pagina’s waarnaar je bezoekers doorverwijst wanneer ze ergens voor inschrijven, of bijvoorbeeld wanneer je pagina’s aanmaakt die alleen “privé” beschikbaar mag zijn voor bepaalde bezoekers nadat ze een bepaalde actie hebben ondernomen op je website. Enfin, er kunnen tal van redenen zijn waarvoor je een gepubliceerde webpagina niet aan iedereen beschikbaar wil stellen.

Daarvoor kan je deze handige PC Hide Pages plugin gebruiken. Het enige wat je moet doen is de plugin installeren en aanduiden welke pagina’s “verborgen” moeten blijven. It’s that simple!

 

# 5 – Mailchimp for WordPress

Zoals je al weet ben ik een groot Mailchimp fan. En zoals je kon zien in de blog ‘Mailchimp installeren als e-marketing tool’ is het het handigst om een plugin te gebruiken als je je inschrijfformulieren op je website wil integreren (het kan ook anders, maar hey… als ik geen moeite moet doen, dan liever niet 🙂 ).

Het heeft me echt in het verleden kopzorgen bezorgd om uit te zoeken welke plugin mij daar het best bij kon helpen. Als je maar 1 formulier, van 1 lijst, wil integreren is het allemaal geen probleem. Dan zijn er best wat plugins beschikbaar die dat gratis voor jou kunnen doen. Maar als je meerdere formulieren, van meerdere lijsten in Mailchimp, op je website wil dan wordt het al gauw een klus om de geschikte oplossing te vinden. Tot vandaag natuurlijk! Want hier is ‘ie!

Mailchimp for WordPress komt in twee versies, een gratis én een betalende versie. De gratis versie werkt super als je opnieuw maar 1 formulier en van 1 lijst wil integreren. Maar dan komt het, mits een jaarlijkse bijdrage van 49 USD kan je voor al je lijsten tegelijk formulieren aanmaken en integreren! En het beste nieuws is dat je zo ook nog helemaal de layout kan geven die je wil (en die dus bij je webdesign past).

Beter wordt het écht niet!

 

# 6 – Sucuri Security, Auditing Malware Scanner and Hardening

Deze kan ik je niet onthouden… Ik heb er nog niet eerder over geschreven of verteld, maar zoals met alles wat je online doet kan je maar beter voorzorgsmaatregelen nemen wat je veiligheid betreft. Stel je voor dat je site gehackt wordt en dat je alles plots kwijt bent. Ik mag er niet aan denken!

Naast verstandig omgaan met de keuze van je WordPress login en paswoord, raad ik jou aan om extra beveiliging in te stellen die het moeilijker maakt voor eventuele hackers om jouw site in te palmen.

Er zijn heel wat mogelijkheden om dit te doen, maar eentje die ik jou absoluut kan aanbevelen is Sucuri Security. De gratis versie is makkelijk te installeren en biedt je al heel wat opties zoals een malware scan, de mogelijkheid om bepaalde onderdelen van de configuratie van je site te beveiligen én het instellen van e-mail notificaties o.a. voor elke keer iemand probeert in te loggen op je website.

De betalende versie kost je 9,99 USD per maand (een prikje!) maar daarvoor krijg je echt tonnen meer opties inclusief een firewall. Als je bedenkt wat je te verliezen hebt, is dit echt een ‘no brainer’…

 

Zijn dit de enige plugins die van belang zijn? Tuurlijk niet, het zou kunnen dat jij voor jouw website nog andere plugins nodig hebt! Maar deze zitten wel in mijn persoonlijke top 6 en eigenlijk kan iedereen ze gebruiken.

Ga er dus zeker mee aan de slag de komende week en laat mij weten wat je ervan denkt via het contactformulier of door een comment na te laten! Ik ben benieuwd!

Veel succes,

Valerie

 

Pin It on Pinterest