Onlangs was ik te gast op de derde boekvoorstelling van mijn allerbeste business-buddy (en ondertussen ook vriendin) Els Deboutte. Ik was echt vereerd, want kijk heel erg naar Els op, en stond wellicht van onder tot boven te blinken van fierheid op de fijne receptie die de voorstelling voorafging.

Na een een paar minuten ging ik aan de praat met een andere genodigde, en daarna met nog een, en met nog een, en nog een…

Een paar bekende gezichten arriveerden in een klein groepje en ik praatte even met hen, maar zonder het te beseffen stond ik vijf minuten later alweer bij iemand anders die iets interessants te vertellen had.

En plots besefte ik het: Ik was constant aan het netwerken en ik had het niet eens door! Het kostte me, raar genoeg, ook geen enkele moeite… (zie het bewijs in de foto hieronder)

Foto ©Patricia Goijens

Foto ©Patricia Goijens

Ik had nochtans ook een gloeiende hekel en bijna fysieke afkeer aan het woord netwerken alleen al! Jakkes!

Wat was er ineens met mij aan de hand? Ik stond er bijna perplex van toen ik er verder over nadacht op weg naar huis na de geweldige voorstelling en het interessante debat.

Ik zal het jou vertellen…

Toen ik vroeger naar een netwerkevenement ging, was ik al op voorhand nerveus omdat ik geen idee had wat ik over mezelf moest vertellen tegen een volstrekt onbekende waar ik helemaal geen band mee had. Ik kreeg al rillingen bij het gedacht dat ik daar alleen zou staan in een hoekje, met een glas fruitsap of (meestal goedkope) wijn. Ik ben ook op een bepaald moment gewoon ermee gestopt. Ik haatte het!

Dat was voor ik Verkopen 2.0 ontdekte, want dat heeft echt alles voor mij veranderd, ook de manier waarop ik me nu spontaan gedraag tijdens het netwerken!

Ik luister nu gewoon oprecht naar wat de andere te vertellen heeft, en stel gerichte vragen, uit echte interesse. Ik heb gewoon beseft hoe makkelijk en interessant dat is en dat ik echt mezelf niet moet staan “verkopen”. Integendeel!

Het idee ook dat je potentiële klanten moet bereiken tijdens zo’n event  is ook gewoon helemaal fout!

Een netwerk opbouwen doe je omdat het bijdraagt tot nog meer zichtbaar worden, doordat je mensen leert kennen die mensen kennen die mensen kennen, enzovoort. En omdat dit een kleine wereld is. Bovendien is het gewoon fijn te weten dat je al eens op iemand beroep kan doen of iemand anders uit de nood kan helpen als dat nodig is.

Niets meer en ook niets minder. En het is bovendien nog aangenaam ook.

Het gevolg van de verandering in mijn netwerk-mindset? Ik ken op elk event wel minstens één iemand, meestal zijn het er meer. Wat dan weer mijn zelfvertrouwen boost, dat is ook een voordeel 🙂

Dus, hier zijn mijn drie tips die je het “netwerken” doen vergeten:

 

  • Zoek de netwerkgelegenheden op die bij jouw stijl passen (ga niet tussen de grijze pakken staan als dat jouw ding niet is). Zoek gelijkgestemde zielen op en kies een event met een interessant onderwerp (twee vliegen in één klap).
  • Wees jezelf, altijd. Praat normaal, zoals je tegen iedereen doet.
  • Luister oprecht, blijf geïnteresseerd. Hou je gesprekken luchtig! En probeer niet krampachtig jezelf te verkopen.

Ook niet te vergeten: neem genoeg visitekaartjes mee. Want namen noteren met een glas in het ene en een hapje je andere hand is niet zo handig 🙂

Maar vooral: HAVE FUN!

Pin It on Pinterest