Ochtendrituelen en rust

Ochtendrituelen, wat klinkt het geweldig goed. Een mens zou er voor minder van beginnen dromen. Rust, stilte, een ontbijt met vers fruit, een overheerlijke tas koffie om van te nippen, het ideale zonnetje om te gaan joggen etc… We kunnen er ons allemaal iets bij voorstellen.

BAM! Reality check!

Maar dan komt de realiteit. Voor de mensen mét kids vaak al dramatischer dan mensen zonder kids. In mijn geval mét kids. Kinderen die niet uit hun bedje kunnen (ondanks dat je ze er op tijd in legde), prullende kinderen met discussies over welke broek, neen niet die oude sokken, ik wil de nieuwe, neen, gaat niet, die zijn in de was etc etc etc
Aan de ontbijttafel weer discussies, twijfel, verwarring, gehaast, etc .

Het ene euvel na het andere met als gevolg geroep, getier, stress en enorme energieverspilling voor iedereen!
Vanaf ’s morgens … en dan moet de dag nog beginnen ….

Eind augustus wist ik het wel zeker.

Zulke toestanden zouden niet meer gebeuren. En zo geschiede, met een paar kleine veranderingen hebben we van de ochtend een rustige, vredevolle gebeurtenis gemaakt. ☺

Met een minimum aan inspanningen hebben we een mega resultaat geboekt! En het fijne is dat iedereen zijn deel doet en het zowaar op harmonie gaat lijken.

WAT IS HET GEHEIMPJE?

ALLE dingen waarvan ik als kind dacht: OMG, moet dat nu mama/papa?
Ik deel ze graag met jullie! ☺

  • ’s Avonds de tafel zetten voor ’s ochtends met de lepeltjes al in de kopjes om de eerste koffie mee te roeren
  • Brilletjes netjes gepoetst klaarleggen naast de boekentassen
  • Kleding ’s avonds in onderling overleg kiezen en klaarleggen
  • Min. 10 min als gezin aan tafel zitten en rustig eten

Niet meer dan dat, en alle druk is van de ketel! Het voelt ouderwets en bomma vind ik, maar het resultaat is GIGANTISCH.

Misschien hebben onze ouders ook eerst de waanzin van ongeorganiseerde ochtenden getrotseerd en door schade en schande overgegaan naar de gestructureerde aanpak om dan eindelijk een zucht van verlichting te slaan. ☺

DROMEN

Ik ben hier al mega tevreden mee maar als ik echt durf doordromen kom ik nog een uur vroeger uit bed om yoga te doen, te gaan joggen en 10 min te mediteren.

Ik moet niets anders doen dan een uur vroeger opstaan, want de yoga-oefeningen zijn ingeprent en de tool Headspace om te mediteren is een trouwe vriend, en toch is het er nog niet van gekomen.

Hoe deugddoend en zalig zal het zijn om deze stap zo eenvoudig en logisch te vinden als de vorige!

Vaak weten we zo goed waar het schoentje knelt maar ontbreekt de wilskracht om te veranderen. Misschien omdat we in ons hoofd te veel verandering ineens voorop stellen en de olifant niet in kleine stukjes kunnen delen.

EN JIJ?

Waar loop jij zoal tegenaan in je ochtend en hoe ziet jouw droomochtend eruit? Verander 1 klein ding en laat ons weten welk gevoel het je gaf.

Rustig, met intentie aan je dag kunnen beginnen is goud waard.

-Stay Gold-
Katrien

Pin It on Pinterest