Ken je die gesprekken?

Hey, hoe gaat het ermee? Goed, druk natuurlijk (ah ja, iedere ‘goede’ zelfstandige heeft het druk natuurlijk). Of je het nu druk hebt met het vermijden van rekeningen betalen, klanten zoeken, of net klanten helpen, het maakt niets uit. Je hebt het ‘juiste’ geantwoord.

In de irritante woorden van mijn oudste zoon, het neefje en nichtje: Boeit niet, boeit niks, boeit me niet, boeit (afkorten is blijkbaar hip, ook als je 8 bent).

En daarmee is de kous af. Wel, ik ben dat beu.

Onechte gesprekken, antwoorden die er niet toe doen. Ik heb me het een hele tijd geleden al afgevraagd. Wat heeft het in godsnaam voor zin om een hele avond met mensen af te spreken en te praten over oppervlakkigheden, onechte antwoorden te geven of te luisteren naar antwoorden waarvan zelfs je kleine teen voelt dat er iets niet klopt?

Naar mijn bescheiden mening kan je dan beter Netflix opzetten, je verstand op nul en aan “binge watching” doen. Moet je de deur niet voor uit, kost geen geld (even het abonnement negeren), is totaal niet vermoeiend en doe je meestal met de mensen die het dichtst bij je staan of lekker alleen in alle rust en stilte.

Het is volgens mij een algemeen bekend en gebruikt fenomeen, dit soort van conversaties. Onder vrienden, familie, kennissen en ook zelfstandigen. Je hoort me al van ver komen natuurlijk.

Ik wil het eventjes hebben over die zelfstandigen.

Waarom kunnen we ons niet gewoon wat meer open stellen naar elkaar, echt met elkaar praten over onze zorgen en vragen? Je ziet het wel op een aantal fora/online netwerken, dat mensen vragen stellen en er wel oprechte antwoorden komen. Mooi vind ik dat. Alleen jammer dat dat alleen de tendens online lijkt te zijn, en er nu en dan ook online misbruik van gemaakt wordt (geroddel, gemene opmerkingen, feedback uit jaloezie… zijn ook regelmatig te lezen).
Zo las ik in de week dat de beheerder van 1 forum lelijke dingen postte over de beheerder van een concurrerend forum. Bah. Afknapper van jewelste.

Als we met elkaar praten zijn we vaak te beleefd, vertellen we leugentjes om bestwil, willen we niet teveel prijsgeven, we zijn te bescheiden, we stellen ons niet open, we vertrouwen onze medemens niet genoeg, we hebben schrik dat wat we vertellen tegen ons gebruikt wordt,…

Ik zeg niet dat je tegen Jan en alleman een heel boekje moet gaan open doen over dat wat je echt bezig houdt en waarover je je zorgen maakt. Maar misschien moeten we afgaan op ons instinct, terug naar de basis.
Want zeg nu zelf, je hebt toch binnen de 30 sec beslist of iemand je ligt of niet? Of de klik er is? En als die klik er is, waarom gaan we dan niet volledig ‘los’?

EEN PACT

Het zou een soort van pact moeten zijn. Een pact onder vrouwelijke zelfstandige ondernemers (om maar te beginnen met 1 bepaalde groep). Een pact waarin staat dat als het klikt en het wederzijds is, je dan echte antwoorden kunt geven. Echte vragen kunt stellen. Open en eerlijk kunt zijn. En elkaar kunt vertrouwen.

Iedereen die het pact heeft ondertekend zou hetzelfde symbool bij zich moeten hebben. Een tattoo (oh nee, te pijnlijk en niks voor mij). Huh, een armbandje? Of een app waarmee je elkaar kunt scannen?
T maakt niet uit hoe we het aan elkaar kenbaar gaan maken.
Als de positieve gevolgen er maar zijn.

Dus bij deze, heel openbaar! Als het met je klikt en we zitten een beetje op dezelfde golflengte dan kan je van mij vragen verwachten waarop ik een echt antwoord verwacht. En andersom natuurlijk.
Zal ik deze blog tekenen met mijn vingerafdruk in mijn eigen bloed?

Totdat iemand die app heeft ontwikkeld? Tip: intussen kan je ook wel terecht in onze FeelGood ondernemersclub op Facebook. Lid worden kan als je onze Feelgood Quiz invult op onze homepage. Veel plezier!

Stay Gold -xo-

Pin It on Pinterest