Het overkomt me niet zo heel erg vaak, gelukkig. Maar er zijn van die dagen dat ik mijn spreekwoordelijke kap aan de haak wil hangen, zo snel en zo bruut mogelijk.

Dagen waarop het gewoon allemaal moeilijker gaat en lastiger is. Dagen waarop (in mijn hoofd toch al zeker) geen enkele klant tevreden is, iedereen een tegengestelde mening heeft dan de mijne, de deuren verkeerd open gaan, er alleen maar ambetanteriken rondlopen in Delhaize (en dit uiteraard alleen om mij te pesten!), en niemand mij graag ziet…

Ik probeer, voor zover dat lukt, toch rationeel te blijven denken op zo’n dagen, maar je merkt al uit het voorgaande lijstje dat dat een hele moeilijke opdracht is.

Ik ben nochtans een heel positief ingesteld iemand hoor. En ik heb zelfs een grondige hekel aan klagers en zagers (zéker wanneer ik zelf een baaldag heb).

Het is gewoon sterker dan mezelf. Misschien heeft het iets met hormonen te maken, ik weet het niet.

In elk geval heb ik ze niet graag, die baaldagen. Ik word er alleen maar nog lastiger van eigenlijk. En het is ook niet echt bevorderend voor mijn productiviteit, want dan kruip ik in een hoekje (liefst met een dekentje) en stel ik alles uit. Het is op zo’n dagen alsof er constant een dreigende donkere regenwolk boven mijn hoofd kan uitbarsten. Bah!

Ik wil er dan eigenlijk liefst ZO SNEL MOGELIJK weer vanaf, van die vreselijke mood. En ik dacht zo bij mezelf, dat jij hier misschien ook soms last van had… en dat het misschien helpt om elkaar wat tips te geven…

Het kost me echt moeite en ik moet mezelf een schop onder mijn kont geven, maar dit is wat ik probeer te doen!

Opruimen!

Als mijn hoofd vol zit met vanalles wat er niet in hoort te zitten, dan heb ik een onweerstaanbare drang om mijn huis op te ruimen. Te beginnen bij mijn bureau.

Op een of andere manier schept dat ook weer nieuwe ruimte in mijn hoofd. Het geeft me rust als mijn administratie al ten minste in orde is, als alle facturen betaald en verstuurd zijn, en als mijn mailbox geen lijken meer bevat.

Eerlijk is eerlijk, het gebeurt ook wel eens dat ik midden op de dag ineens de kleerkast begin uit te kuisen en op te ruimen. En goed dat dat voelt daarna! Aaaaaah…

Je kan het onnozel vinden, maar bij mij werkt het als eerste stap van “lichtjes gestoord” naar “min of meer terug normaal”.

Even naar buiten

Er werkt niks zo goed voor mij als heel even de deur uit te gaan. Moet niet lang zijn hoor, gewoon even de fiets op tot in de stad, de winkelstraat eens doorwandelen, en dan weer terug naar huis. Een half uur, max! (Ok, ik geef het toe, soms ga ik ook gewoon een halve dag “eventjes buiten”… als het écht moet, hummhumm.)

Het is vooral het feit, denk ik, dat je andere mensen ziet en je als een normaal denkend mens hoort te gedragen in de bewoonde wereld, dat me weer met de voetjes op de grond en in de realiteit zet.

En eventjes aan iets anders kunnen denken natuurlijk. Zoals bij de kleintjes he, even de aandacht afleiden en hop… de stemming slaat om!

Ooooooooooooommmmm

Last but not least, als opruimen of even naar buiten niet genoeg is: dan gaan we mediteren!

Da’s iets nieuws voor mij. Ik ben het nog aan het leren. Maar ik schrik er eigenlijk van hoe goed dat voor mij werkt! Ik ben nochtans een nuchter persoon over het algemeen en had niet gedacht dat mediteren of mindfulness iets voor mij zou zijn.

Ik gebruik de Headspace app, ken je die? Het enige jammere is dat het in het Engels is. Maar de man die het inspreekt, heeft zo’n zalig warme en rustgevende stem! Daarvan alleen al word ik helemaal zen…

Een paar minuutjes oortjes in op een rustig plekje… even helemaal terug rustig worden en de storende gedachten buiten laten… A new Valerie is born! 🙂 Echt straf! Had ik dit maar eerder ontdekt zeg!

Ik heb al overwogen om misschien zelf een Nederlandstalige versie te lanceren (al was het alleen maar voor mijn man, die dat Engels maar niks vindt). Wat denk je? Valeriespace?

Want even serieus, op “normale” dagen voel ik me echt helemaal prima! Dan sta ik op het dak van de wereld en kan ik alles aan!

Hoe zit dat eigenlijk bij jou? Heb jij ook last van baaldagen af en toe en wat doe jij ermee?

Stay Gold -xo-

Pin It on Pinterest