Jaren aan een stuk heb ik zelf zo gewerkt. Ploeterend. Als solo-ondernemer. Want ik dacht eigenlijk dat het zo hoorde. Dat ik zelf alles moest uitzoeken. Ondervinden, leren, proberen. Ik dacht dat ik slim bezig was door zelf alles in handen te houden en geen hulp in te roepen.

Het heeft me niet genekt, niet tegengehouden of zo. Maar intussen ben ik 37 en run ik al 14 jaar mijn eigen bedrijf/bedrijven. En ik besef nu dat mijn immense koppigheid me ook heel erg hard heeft tegen gehouden.

Want als ik héél eerlijk ben, dan had ik nu véél verder kunnen staan dan vandaag.

De “al doende leert men”- mentaliteit was niet de slimste.

Al doende leert men… niet snel genoeg

Niet dat er iets mis mee is, maar dat stemmetje in mij zegt dat ik mijn centen beter in andere dingen had kunnen investeren. Dat hulp en kennis kopen wél de juiste beslissing was geweest, ook toen ik dacht dat ik daar niet genoeg voor verdiende en dus de centen niet voor had.

Ik ben erg ongeduldig van aard, voor mij kan het nooit uitdagend of snel genoeg gaan. Adrenaline. Rush. Push. En ik gruwel van financiële onzekerheid, het enige dat mij een ware ondernemer identiteitscrisis oplevert. En nu, jaren later, wéét ik dat die onzekere omzet, het allemaal zelf willen doen mij eigenlijk meer stress heeft bezorgd dan nodig.

Helemaal ok als je een ondernemer bent die het rustig aan wilt doen, en alle tijd wil nemen. Maar nu besef ik dat ik er niet zo ééntje ben. Zoals ik eerder zei, ben ik snel verveeld en dus mag het in een tempo gaan.

Slechte ervaring

Conclusie: ik had gewoon hulp kunnen inroepen, niet alles zelf moeten leren. Mij moeten focussen op datgene waar ik in uitblink en het verschil kan maken. Jammer genoeg had ik daar niet genoeg tijd voor over, want ondernemen dat is meer dan gewoon doen waar je goed in bent of graag doet.

Eén keer heb ik het gedaan, hulp ingeroepen. Maar ik had er niet goed over nagedacht. Het voelde alsof ik in één of andere val was gelopen. Ik werd er niet gelukkiger of slimmer van. Alleen armer 😉 en boos.
Mijn eigen schuld, want ik had gewoon niet goed geluisterd, te snel (haha) geweest én niet op voorhand nagedacht over wat ik echt zocht en nodig had. Werd me dat dus een teleurstelling.

Daar kwam dan nog eens bij dat er me gewoon opnieuw werd geleerd wat ik allemaal al wist; deels uit mijn studies en deels uit mijn ervaringen en die van mijn omgeving. Waarom dan daar niet gewoon een analyse van maken en toepassen op mijn eigen bedrijf? Op de één of andere manier had ik er nooit zo over nagedacht, ook omdat daar gewoon geen tijd voor was.

Mijn advies

Mijn advies aan jou? Beslis op voorhand hoeveel tijd je wil nemen, hoe het zit met je intrinsieke motivatie om je doelen te halen. Ligt die erg hoog dan is de kans groot dat je het helemaal beu wordt, dat je niet ver genoeg raakt zonder zelf een vervelend/gefrustreerd mens te worden.

Kijk dan eerst even waarbij je hulp kunt gebruiken, welke stukjes geautomatiseerd kunnen worden. Leer van de fouten van anderen, trap niet in dezelfde val(len). Omring je door gelijkgestemde ondernemers.

En zoek verdorie hulp! Het gaat je veel tijd, geld en zorgen besparen. Tenminste als je de juiste mensen inschakelt.

P.S. Je mag ons altijd contacteren voor een vrijblijvend gesprek ;-)!

Stay Gold -xo-

 

Pin It on Pinterest