Bij Touch of Gold zijn we nogal gehecht aan WordPress als keuze om onze eigen en klantenwebsites op te bouwen. Maar, dat wil niet zeggen dat we nergens anders voor open staan. Integendeel, wij houden de andere platformen natuurlijk ook in de gaten. Want het zou jammer zijn om iets anders en beters aan onze neus (en de neuzen van onze klanten) voorbij te zien gaan!

Daarom testen wij dus ook regelmatig de andere platformen uit, om een gegronde vergelijking te kunnen op basis van onze eigen ervaring.

Deze keer zijn we nog eens een kijkje gaan nemen bij Squarespace. Hun slogan ‘Make a beautiful website’ spreekt ons namelijk heel erg aan. Mooi design vinden wij belangrijk bij Touch of Gold, zoals je wel weet.

Ik bespaar je alle kleine details van de vergelijking, maar hieronder vind je in een kort overzicht van de belangrijkste verschillen tussen WordPress en Squarespace.

WordPress

Belangrijkste voordeel: flexibiliteit

WordPress is een fantastische tool die jou als ondernemer héél veel flexibiliteit biedt:

  • Je kiest zelf je design en kan het helemaal op maat (laten) maken, zodat je website er niet uitziet zoals de 13de in een dozijn.
  • Je hebt oneindig veel mogelijkheden om de functies van je website uit te breiden bovenop de “standaard”. Bvb. met een afgeschermde klantenzone (evt gekoppeld aan een webshop), je website in verschillende talen, alle functies binnen je webshop die je maar kan bedenken, …
  • Je website is op elk moment uitbreidbaar, zodat je niet na een jaar helemaal opnieuw moet beginnen.
  • Je website en alle inhoud is jouw eigendom en je kan dus makkelijk alle inhoud exporteren als dat nodig is.
  • Je kan makkelijk koppelingen maken met heel veel externe leveranciers. Bvb. om verzendingen goed te laten verlopen, koppelen van betalingssystemen, e-mail marketing tools, facturatiesystemen,…

Belangrijkste nadeel: de leercurve

Net omdat WordPress je heel veel flexibiliteit biedt, is het niet altijd makkelijk om alles zélf te doen als ondernemer.

Maar het gezegde geldt ook hier “If you pay peanuts, you get monkeys” 🙂

Je bouwt ook niet zelf je huis tenzij je er iets van kent. Je koopt meestal een huis dat je nadien wel zelf verder afwerkt en decoreert en onderhoudt.

Dat is ook onze visie op het bouwen van je website: je laat het moeilijke, expertenwerk doen en zorgt ervoor dat je nadien zelf kan afwerken en onderhouden.

Alles hangt er wel van af wat je wil natuurlijk: je kan absoluut ook leven/werken in een spreekwoordelijke tent en als dat past bij jouw levensstijl en visie op je bedrijf dan is dat helemaal ok!

Squarespace

Belangrijkste voordeel: de eenvoud

Squarespace is echt een goeie tool, zonder enige twijfel. De eenvoud ervan is absoluut zijn belangrijkste troef.

  • Je kiest uit een aantal vooraf gebouwde templates en vult alleen nog de inhoud van je website verder aan.
  • De mogelijkheden en opties om uit te breiden zijn beperkt, maar dat maakt het ook simpel in gebruik.
  • Je leert vrij snel hoe je met Squarespace werkt en er zijn online video’s en workshops beschikbaar om je te helpen.
  • Het onderhoudswerk van het platform gebeurt in de achtergrond, zodat jij je er geen zorgen over hoeft te maken.
  • De kosten van het bouwen van je website zijn relatief laag omdat je alles zelf doet.

Belangrijkste nadeel: weinig flexibiliteit

Net omdat Squarespace zo eenvoudig is in gebruik en ze dat zo willen houden, is de flexibiliteit die je hebt met WordPress er niet.

Je moet het doen met wat beschikbaar is en dat is het dan: geen maatwerk, heel beperkte functionaliteit, weinig mogelijkheid om te koppelen met externe leveranciers, …

Dat is wellicht best ok voor sommige professionele websites, opnieuw afhankelijk van wat je nodig hebt.

Maar toch nog een belangrijke noot: ook al ben je eigenaar van jouw data, je hebt niet de mogelijkheid om al je inhoud te exporteren in het geval je later toch naar een ander platform wil overstappen omdat je méér nodig hebt. Dat is jammer, want we weten uit ervaring dat een website maar 3 tot 4 jaar meegaat (en dat is al lang eigenlijk).

Conclusie: WordPress of Squarespace?

WordPress is het meest gebruikte website-platform ter wereld. Maar desondanks is het misschien niet voor iedereen de beste keuze.

Squarespace is een mooi alternatief voor wie op zoek is naar een eenvoudige website met een beperkt aantal functies en opties.

Maak je keuze, als ondernemer, op basis van wat jij nodig hebt op korte én op lange termijn.

Dat is niet makkelijk, dus laat je adviseren over wat het beste bij jou past. Praat met verschillende partijen voor je kiest en beslis op basis van objectieve facts & figures. Maar zorg er altijd voor dat je goed (en betaalbaar) ondersteund wordt, ook nadat je je website gelanceerd hebt.

Heb je vragen over wat jij nodig hebt? Dan mag je ons altijd vrijblijvend contacteren.

En schrijf ondertussen zeker in om de Gratis Videoreeks te ontvangen, zo ben je alweer een stapje dichter bij het eindresultaat (ongeacht het platform dat je kiest 🙂 ).

Stay Gold -xo-

Pin It on Pinterest