Nu en dan krijgen wij ze: ongelovige reacties op onze advertenties. Mensen die zeggen dat we ‘zever in pakskes’ verkopen, onzin vertellen. Dat het leven van een zelfstandige écht alleen maar bestaat uit véél werken en vaak te weinig verdienen. Dat het niet anders kan dan ‘old skool’.

Gelukkig krijgen we die reactie zelden, want we steken hart én ziel in ons bedrijf en iedere negatieve reactie is er eentje die ons raakt (al raakt de ene al wat meer dan de andere). Perfect normaal ook dat er zo nu en dan een ongelovige thomas reageert, zeker als je werkt met advertenties en een groot bereik.

Het is een kunst om ze niet te laten doordringen. Je er zo weinig mogelijk van aan te trekken. Een kunst die oefening baart én zo nu en dan gesterkt wordt door een straffe gin tonic.

Maar heel soms krijg ik een ongelooflijke drang om uitgebreid te antwoorden op die reacties, de mensen in kwestie op te bellen én hun te overtuigen van hun ongelijk. Het zou nogal gek overkomen, denk ik.

Hey, jij bent x? Jij schreef vandaag een ongelovige reactie op onze ad? Ik ben Emilie en zal je even van je ongelijk overtuigen. Heb je een uurtje?

Geleefd worden…

Voordat ik samen met Valerie op de nieuwe tram Touch of Gold sprong was ik al jaren ondernemer. Eerst werkte ik vooral freelance en daarna startte ik met Tante Kaart (als grafisch ontwerper voor geboorte- en huwelijkskaartjes).

Dat ging wel goed, mijn Tante Kaart. Ik kreeg meer en meer naambekendheid, klanten van ver buiten Limburg én aanvragen bij de vleet. Top toch, hoor ik je denken?

Ja hoor, maar ik kampte met exact dezelfde problemen als diegene waar onze klanten mee kampen.

Ik had namelijk altijd tijd tekort. Moest avonden werken. Liet klanten bepalen wanneer ik werkte.

Mijn gezinsleven moest wijken. Wijken voor bevallingen, wijken voor klanten die écht alleen die avond om dat uur konden komen, wijken voor bridzilla’s. Nee zeggen, stond niet in mijn woordenboek. Het protest van mijn kinderen steeg.

De keer dat mijn boekhouder langskwam en we samen de cijfers bekeken, moest ik eens hard zuchten. Eigenlijk werkte ik toch wel héél veel en heel hard om zo weinig over te houden?

Je zou denken, Emilie jij kieken, je hebt alles in huis om het helemaal om te smijten en anders te doen. De opleidingen, de kennis, de marketingervaring. Alles, want grafisch ontwerpen was gewoon een uit de hand gelopen hobby.

En toch deed ik het niet.

Omdat ik er alleen niet uit raakte. Ik zat vast in mijn eigen bubbel. Wat was me dat voor een shit gevoel.

The way I like it…

Er is alleen nog Touch of Gold. Valerie en ik, als één team.
We hebben onze eigen kennis, ervaring en plannen helemaal tot in de puntjes toegepast op ons bedrijf en ons leven. Het heeft natuurlijk ook moeten groeien, maar we kunnen met trots zeggen dat we nu wel ‘op punt’ staan.

Wat dat punt betekent? Dat punt betekent dat ik ‘s avonds gewoon vrij ben om te doen waar ik zin in heb. Met mijn gezin, alleen of met vriendinnen.

Als mijn boekhouder langskomt, bespreken we wat we gaan doen met de extra winst. Hoeveel we mijn loon gaan verhogen. En ik val ook niet meer uit de lucht, want ook dat werd geautomatiseerd, gedigitaliseerd en geoptimaliseerd.

Stressen over wat volgende maand brengt qua klanten en centen? Nope, niet meer nodig. Via onze geautomatiseerde sales funnel overtuigen we nieuwe klanten om met ons in zee te gaan. Op de één of andere manier heb ik vooral een diepgeworteld ‘alles komt goed gevoel’.

Ik heb tijd om twee keer per week overdag te gaan sporten. Ik ben het opjaagde stressgevoel grotendeels kwijt. Niet helemaal, want dat blijft toch in je zitten geloof ik wel.

Als ik tijd tekort heb, ligt dat eerder aan mijn gezin dan aan mijn job (and that’s the way I like it). Zo werk ik niet meer op woensdag en ga ik één keer per maand lunchen en op stap met mijn mama. Jaja, overdag! Onder de werkuren.

Wat me opvalt: veel mensen klagen… Over hun werk, hun baas, de combinatie werk-gezin, over stress, naderende burn-outs. Ik luister en ben vooral héél erg dankbaar. Mijn werk, mijn leven als ondernemer, daar heb ik de controle over. Als ik iets niet graag doe, dan doe ik het niet. Punt.

En daarbij, wij verkopen geen zever in pakjes, wij geven alleen maar geweldige en mooi ingepakte cadeautjes. 🎀

Pin It on Pinterest