Toen ik ooit zelf voor het eerst aan een eigen website begon te denken, had ik werkelijk geen flauw idee van welke platformen er beschikbaar waren en hoe alles dan zou werken. Ik had wel al gehoord van Drupal, Joomla! en WordPress, maar verder kende ik er niks van… en dan bedoel ik écht niks.

Ik besloot dan maar het eenvoudige platform te gebruiken dat ik bij mijn host ter beschikking had gekregen. En toegegeven, het lukte wel aardig om er iets toonbaars mee in elkaar te steken.

Alleen, hoe meer ik mijn website wilde uitbouwen (bijvoorbeeld met contactformulieren, sociale media integratie, SEO-instellingen), hoe sneller ik ontdekte dat het eenvoudige platform niet lang meer zou volstaan. Het was dan ‘behelpen’ met wat code die een vriend voor mij had geschreven, hier en daar wat ‘prutsen’ om video op de site te krijgen, knoeien met de layout (want o-wee als ik op een bepaalde pagina een ‘specialleke’ wilde) en dan hopen dat het er min of meer ok uitzag als de pagina’s gepubliceerd werden…

Enfin, achteraf bekeken heb ik eigenlijk veel te lang het lot van mijn website in handen laten liggen van een tool die niet echt professioneel was (of toch niet zo professioneel als ik had gewild).

Toen ik WordPress leerde kennen, als onderdeel van de business coaching die ik volgde, is er werkelijk een wereld voor mij open gegaan. Plots kon ik alle online marketing elementen die ik nodig had implementeren en hoefde ik niet meer te knoeien en dingen manueel op te volgen. Echt, als ik dat allemaal eerder had gekend, had niet alleen mijn website maar ook mijn toenmalige business er wellicht helemaal anders uitgezien!

Om jou te helpen een doordachte keuze te maken voor jouw website, zijn hier alvast 5 redenen om ook jouw website in WordPress te bouwen en de ‘eenvoudige’ platformen voorgoed vaarwel te zeggen!

 

# 1 –  Word een WordPress pro “in no time”

Ik had echt een waanidee in mijn hoofd over het gebruik van professionele website-platformen. Misschien denk jij ook nu nog steeds dat ze alleen makkelijk te hanteren zijn door web designers en developers? Helemaal fout!

WordPress heeft een makkelijke leercurve, een gebruiksvriendelijke interface en bovendien een bijzonder grote ‘community’ waarin je vragen kan stellen als je toch ergens iets niet zou weten of terugvinden.

Je hoeft overigens ook geen html of programmeercode te kennen om een bijzonder resultaat neer te zetten. Toegegeven, als je het wel kan dan is dat mooi meegenomen, maar het hoeft écht niet.

Voor je het weet, heb je WordPress onder de knie en kan je makkelijk zelf alle onderdelen beheren.

 

# 2 – Maak je wildste dromen waar met een beperkt budget

De flexibiliteit die je met WordPress hebt om de website van je dromen te realiseren is werkelijk niet te evenaren. Je maakt een keuze uit één van de duizenden design-thema’s (die je overigens ook nog volledig naar je hand kan zetten) en kiest zelf welke functionaliteiten je wil toevoegen door plugins te gebruiken.

Wil je elke pagina een andere look geven? Geen probleem! Je installeert een “Drag & Drop” pagina-bouwer en kiest zelf én eenvoudig op welke plek je welk onderdeel wil terugzien op je pagina’s.

En bovendien kan je dat alles ook nog eens voor een prikje realiseren as je dat wil! WordPress is gratis te downloaden en te installeren op je webdomein en bovendien is het ‘open source’ wat wil zeggen dat web-ontwikkelaars de basis-code mogen gebruiken om er design-thema’s en plugins voor te ontwikkelen. Vele daarvan zijn ook gratis en voor niks beschikbaar. Met een beetje geluk vind je dus alles wat je nodig hebt om je wildste website-dromen te realiseren met een bijzonder beperkt budget!

 

# 3 – Je hebt zelf volledige controle over je website

Net omdat WordPress zo makkelijk te leren is en je er geen code voor hoeft te kennen, hoef je niet afhankelijk te zijn (of blijven) van je web designer. Je kan ervoor kiezen om zelf je website te bouwen mits je hier en daar wat training volgt of je laat er eentje voor jou bouwen en leert nadien makkelijk hoe je in een paar stappen zelf je website verder onderhoudt en update als het nodig is.

Je hoeft dus niet te wachten tot je web designer tijd heeft om voor jou iets te doen, maar hebt zelf de volledige controle over wat en wanneer er iets aan je website gebeurt. Je bespaart dus niet alleen tijd, maar ook centjes. Joepie! Toch?

WordPress is bovendien een online platform. Dat wil zeggen dat je geen software installeert lokaal op je computer om je site te beheren. Je logt gewoon in, vanop eender welke plek en vanop eender welk toestel, om online je site te beheren.

Super handig! Zeker wanneer je als ondernemer niet vaak op kantoor bent en onderweg toch hier en daar aanpassingen moet kunnen maken of snel een nieuwe blog online wil zetten bijvoorbeeld.

 

# 4 – Je blog is automatisch geïntegreerd in je website

Omdat WordPress oorspronkelijk een platform was voor blogsites, is de mogelijk om je blog te integreren in je website automatisch aanwezig. Geen geknoei dus met een aparte blogsite die je dan moet linken met je hoofd-website en domeinnaam (Been there, done that and what a mess!).

Wil je geen blog? Ik zou niet weten waarom niet, maar als je dat toch verkiest negeer je de functionaliteit en gebruik je alleen de andere modules!

 

# 5 – Optimaliseer je SEO in een handomdraai

Er valt de laatste tijd veel te zeggen over SEO (Search Engine Optimization) of hoe je ervoor zorgt dat je website goed scoort in de zoekresultaten van bvb. Google. Hoewel het instellen van zoekwoorden alleen allesbehalve voldoende is om dit te realiseren, helpt het alleszins wel dat je ze makkelijk en overzichtelijk in je site kan inbouwen.

Op zich is de basis WordPress-code al heel duidelijk en overzichtelijk wat ervoor zorgt dat zoekmachines makkelijk de zoekwoorden en andere SEO-instellingen terugvinden. Daarnaast zijn er een aantal top-plugins beschikbaar (waaronder WordPress SEO van YOAST) die je helpen om al het nodige en nuttige te doen om je ranking te verbeteren. Je krijgt er de mogelijkheid mee om pagina per pagina, post per post, afbeelding per afbeelding je SEO mee te optimaliseren.

Naast al het bovenstaande, is dit echt een bijzonder groot voordeel ten opzichte van de ‘standaard’ eenvoudige platformen die er momenteel beschikbaar zijn.

 

Conclusie

Als je al een website hebt, maar je hebt nog geen professioneel platform twijfel dan niet langer en kies er vandaag nog voor om de overstap te maken. Het kost je niks (behalve wat tijd om een beetje op te zoeken en te leren) en het zal je alleen maar voordelen opleveren.

Heb je nog geen website? Verspil dan je tijd niet aan andere opties en kies gewoon direct voor WordPress. Maak niet de vergissing (zoals ik zelf deed) te denken dat je ‘om mee te beginnen’ geen professioneel platform nodig hebt. Het kost je immers meer moeite om van platform te veranderen achteraf dan meteen de goeie keuze te maken.

Ga er dus vandaag mee aan de slag en laat mij weten wat je ervan vindt!

Succes!

-Valerie

Pin It on Pinterest