Dit jaar ben ik (Emilie) 12 jaar zelfstandige in hoofdberoep. En zoals bij iedereen gaat het met ups en downs. De ups daar doen we het voor, maar wat met de downs?

Misschien even uitleggen dat ik het met ‘downs’ heb over de periodes dat je minder opdrachten hebt en dus meer tijd en minder inkomsten. Die downs beste mensen, dat is mijn zwak punt.

Want ik doe het iedere keer weer: panikeren, uren achter mijn pc blijven zitten om het gevoel te hebben dat ik bezig ben, blokkeren, klagen, gek worden van mezelf, depri worden, staren naar het niet zo mooie cijfertje op mijn zichtrekening, mijn administratie uitstellen, goede raad van anderen negeren,…

Ik begrijp het niet goed van mezelf.

Maar sinds een tijdje doe ik veel yoga en mediteer ik bijna iedere dag (en nee ik ben niet zo het zweverige type), en dat brengt rust, echte rust en een immens zen gevoel. En toeval of niet, dan ineens passeert er zo een down periode. Die ik dit keer anders heb aangepakt! En weet je wat? Het werkte.

Ik ben een keertje meer koffie gaan drinken met een vriendin, gewoon in de voormiddag, zonder schuldgevoel zelfs. Ik ben meer gaan brainstormen met collega Valerie en Katrien, eens wat langer blijven zitten in de broodjesbar. In de stad gaan rondlopen, en inspiratie opgezocht. Ik heb mijn nieuwe favoriete boekhoudprogramma gaan uitpluizen om mijn administratie eenvoudiger en correcter te kunnen opvolgen.

Kortom: ik heb minder gewerkt aan concrete projecten, maar meer aan nieuwe ideeën, inspiratie opgedaan en gewerkt aan mijn bedrijf ipv voor mijn bedrijf.

Het resultaat is dat ik niet gestresseerd heb rondgelopen (of toch bijna niet) waardoor manlief en kindjes ook veel aangenamer gezelschap waren, dat ik een leuk nieuw project op poten heb gezet, mijn administratie-rommel verleden tijd is, een nieuwe samenwerking heb aangegaan en een super koffiebar heb leren kennen waar je ook mag gaan zitten om een paar uur te werken.

Dus voor eens en altijd hier de gouden tips voor down-periodes die je écht niet mag negeren:

  • Vermijd zware/lange down-periodes door aan je bedrijf te werken in minder drukke periodes
  • Doorbreek je gewoontes, doe eens iets nieuws (waardoor je meer inspiratie opdoet)
  • Praat eens met andere ondernemers, leer van elkaar
  • Keep calm….
  • Maak tijd voor jezelf, want geef toe als (vrouwelijke) ondernemer is ME-time een héél zeldzaam iets
  • Werk aan je bedrijf: update je website, werk je administratie bij, bedenk een nieuwe actie om meer omzet te creëeren, verzamel materiaal dat je kunt gebruiken om op je sociale media te posten (sla op op je computer en post later of nog beter: in Facebook kan je je post plannen op een datum sinds een tijdje!)
  • Bekijk eens of er een vast patroon zit in de down-periodes – misschien kan je een extra actie plannen voor de zomermaanden bvb.?
  • Start een Brand Traject bij Touch of Gold :-), je hebt er nu de tijd voor!

Stay Gold -xo-

Emilie

Pin It on Pinterest