Even héél praktisch deze week, want dit is een vraag die blijft terugkomen.
Als je je foto’s wilt gaan gebruiken voor je website of voor op sociale media, dan is je foto’s verkleinen wel een must.

Doe je dat niet, dan ben je onderstaande problemen wel al eens tegengekomen:

  • Uploaden mislukt omdat je foto’s te groot/zwaar zijn qua bestand
  • Je foto’s hebben niet het vereiste formaat/afmetingen waardoor ze verkeerd uitkomen bij het uploaden (probeer maar eens een horizontale foto te passen in een vierkant vakje)
  • Je foto is wel opgeladen op je website, maar omwille van de grootte van het bestand duurt het laden véél langer dan gewenst
  • Je hosting pakket zit binnen de kortste keren ‘vol’ als je altijd grote en zware afbeeldingen gebruikt, wat je ook nog eens onnodig geld gaat kosten

Resizen is dus de boodschap! Maar hoe doe je dat dan op een juiste manier? Het is altijd vrij eenvoudig, maar je moet de juiste knopjes weten te staan, meer niet :-).

Verder willen we jullie graag op het hart drukken dat ook te kleine foto’s gebruiken (en dus slechte kwaliteit, zichtbare pixels en slechte leesbaarheid) absoluut not done is! Ook foto’s uit verhoudingen trekken (uitrekken) doe je nooit of te nooit.

Waar waren we gebleven? Juist ja, bij de knopjes.
Die weten wij zitten, en we vertellen je graag op een eenvoudige manier waar jij ze kunt vinden.
Let wel: er zijn vaak nog andere manieren om dit te doen, wij delen hieronder eventjes wat wij zelf gebruiken (dat wil niet zeggen dat je het anders mag en kan doen).

Mac gebruikers

Wij zijn zelf fervente Apple fans, dus het zal je niet verbazen dat we zelf dit altijd doen via een standaard programmaatje op onze Mac’s: foto’s.
Het icoontje ziet er zo uit:

Stap 1: Je gaat naar het Foto programma, selecteert de foto’s in kwestie (dat kan met meerdere foto’s tegelijk).
Stap 2: Dan ga je naar het menu: archief – exporteer
Hier krijg je een venstertje te zien met daarin ook een optie ‘grootte’. Je hebt een aantal standaard opties, en dan kan je ook zelf nog aanpassen aan het formaat dat je nodig hebt (bvb. 1600 pixels). De kwaliteit van de foto’s laten we zo vaak mogelijk op ‘hoog’ staan, tenzij het gaat om een heel kleine afbeelding die niet vergroot moet worden.
Stap 3: Dan nog even opslaan op een locatie van je keuze, en je bent klaar. Je verkleinde foto’s staan in dat mapje.
Nog een tip: als je alle foto’s die je wilt gebruiken voor je bedrijf in datzelfde mapje zet, heb je direct een mooi overzichtje en alles bij elkaar.

Windows gebruikers

Windows gebruikers kunnen hun foto’s eenvoudig resizen, nadat ze een eenvoudig programma hebben geïnstalleerd. Ik ben zelf even gaan proberen op een laptop met Windows 10 versie of er nog een andere gemakkelijke manier is om foto’s te resizen als je niets extra’s installeert, maar buiten dat je eenvoudig kunt bewerken en de foto’s bvb. vierkant kunt maken ipv langwerpig, hebben we geen handige resize functie gevonden. Ik ben wel geen Windows expert, dus als iemand wel een manier weet, feel free to let us know!

Op verschillende websites wordt ook het programmaatje ‘Image resizer for Windows’ aangeraden. Even downloaden, en je krijgt er een extra functie bij als je een foto selecteert en rechts klikt. Eenvoudig en efficiënt. Dat hebben we dan natuurlijk zelf wel even uitgeprobeerd 😉 en het was een succes!  Het programma downloaden kan via deze link (nu kan je lachen maar via Seniorenweb is het eenvoudig uitgelegd en snel geïnstalleerd): https://www.seniorweb.nl/software/image-resizer-for-windows 

Dus even in stapjes:

Stap 1: Installeer het programma dat je via bovenstaande link kunt vinden – Klik rechts op je download en kies ‘uitvoeren’
Stap 2: Open de map met foto’s, en klik rechts. In het menu is de optie ‘foto resizen’ er wonderbaarlijk bij gekomen – klik hierop
Stap 3:  Er opent een apart venster, waarin je echt alle mogelijkheden op een rijtje krijgt. Kies de gewenste grootte en kwaliteit en resize! Easy peasy dus.

Online resizen

Verder kan je ook op een aantal websites terecht om je foto’s te resizen.
http://imageresize.org
+ eenvoudig
+ je kunt ook de foto draaien
+ je kunt meerdere foto’s tegelijk uploaden
–  doet een beetje oubollig aan (lay-out)

https://www.easy-resize.com/
–  bij onze test kwam de ‘download’ knop nooit tevoorschijn
+ je kunt ook drag & drop gebruiken

http://www.picresize.com
– bij deze test draaide onze foto 90graden bij de upload, het programma zorgt er niet voor dat de foto terug geroteerd wordt, dus heb je 2 keer werk
+ de looks zijn ok
+ eenvoudig te bedienen
+ extra functies en effecten toevoegen kan

Hopsa, en zo zijn we aan het einde gekomen van deze super praktische blog!
Ik hoop dat jullie in deze hittegolf het hoofd koel kunnen houden!

Jullie zijn zeker welkom om ook jullie eigen methodes om foto’s te reizen te delen met ons en de Touch of Gold community! Ook lid worden van die community? Je ontvangt een uitnodiging van ons na het invullen van onze Feelgood Quiz op onze homepage. Als je dat nog niet hebt gedaan, het is de moeite :-).

Tot volgende keer!

Pin It on Pinterest