Als je een thema (design) gekozen hebt om je nieuwe website in te bouwen, zal je zien dat het meestal komt met één of een handvol lettertypes die je kan gebruiken om je teksten in te schrijven.

Als het standaard lettertype dat je aangeboden krijgt bij jouw website past, dan heb je geluk 🙂 Meestal is dat niet het geval en wil je het toch net ietsje anders… Want een lettertype kiezen is wel écht belangrijk. Het bepaalt namelijk toch voor een groot deel mee welke uitstraling je website zal hebben.

In deze Doe-het-zelf Tip leg ik je stap voor stap uit hoe je snel en makkelijk bijkomende lettertypes kan installeren en integreren in je website zonder dat je hiervoor code moet gebruiken.

Stap # 1 – Installeer de plugin ‘Use Any Font’

Je kan bijkomende lettertypes gaan coderen in je website. En als je het kan, dan helemaal prima!

Maar de allermakkelijkste manier om zonder code je favoriete lettertype te kunnen gebruiken, is gewoon gebruik te maken van code die al helemaal voor jou is geschreven natuurlijk.

Er zijn verschillende plugins die je hiervoor kan gebruiken, maar mijn favoriet is Use Any Font. Hij is wel niet helemaal gratis, maar je kan wel zelf bepalen hoeveel je ervoor wil betalen.

Use Any Font

 

Nadat je de plugin geïnstalleerd en geactiveerd hebt, heb je een “API Key” of unieke sleutel nodig om de plugin helemaal te kunnen gebruiken. Klik gewoon op de link waar je de sleutel kan aanvragen, bepaal zelf hoeveel je ervoor wil betalen en vul je naam en e-mail in.

Daarna krijg je de unieke sleutel in een e-mail toegestuurd.

Stap # 2 – Kies aandachtig het lettertype dat bij jouw website past

Het juiste lettertype kiezen, kan een hele opgave zijn omdat het mee de uitstraling van je website bepaalt. Je kiest het dus in functie van je ‘brand’, je doelgroep én je boodschap.

Het is erg belangrijk dat deze drie elementen met je lettertype ‘matchen’. Doe je dat niet, dan krijg je iets zoals in de illustratie hieronder.

Lettertypes combineren

 

(Afbeelding gevonden op: http://digitalsynopsis.com/design/27-funny-graphic-designer-posters-charts/) 

Get the picture?

Een handige tool die je kan gebruiken om lettertypes uit te proberen en met elkaar te combineren is deze: http://font-combinator.com/. De tool werkt voornamelijk op basis van de beschikbare Google Fonts en dat is eigenlijk meer dan wat je ooit nodig zal hebben, tenzij je écht naar iets heel specifieks op zoek bent.

Besteed er alleszins voldoende tijd en aandacht aan voor je een definitieve keuze maakt!

Stap # 3 – Download het lettertype van jouw keuze

Gevonden wat je zocht? Goed zo, dan kunnen we nu het lettertype gaan downloaden en installeren!

Laten we er in dit voorbeeld van uitgaan dat je inderdaad een Google Font wil gaan gebruiken…

Ga in dat geval naar: https://www.google.com/fonts

Op deze pagina krijg je een overzicht van alle beschikbare Google Fonts die je kan downloaden, telkens met een stukje voorbeeldtekst om je te tonen hoe het lettertype eruit ziet. Je kan ook onder ‘Preview Text’ een stukje eigen tekst intypen als je dat wil.

Google Fonts

Weet je exact wel lettertype je nodig hebt? Typ het dan rechtstreeks bovenaan links in het zoekvenster in.

Als je het juiste lettertype op je scherm hebt staan, selecteer dan binnen het lettertype de stijlen (dikte, grootte, vet/licht/italic) die je wil gaan gebruiken en klik daarna op de blauwe knop ‘Add to Collection’.

Het lettertype en de stijlen zijn nu bewaard in het vak ‘Collection‘ onderaan de pagina.

Google Font Collection

Klik nu op ‘Use‘ in het vak ‘Collection’ en daarna op het download-pijltje rechts bovenaan in het scherm. Op dat moment krijg je onderstaand scherm te zien.

Use Google Font

Selecteer nu ‘Download the font families in your Collection as a .zip file‘ om de lettertypen te downloaden naar je computer.

Stap # 4 – Installeer en activeer het lettertype op je website

Om zo meteen de lettertypes te kunnen installeren, moet je eerst de .zip file die je net hebt gedownload ‘uitpakken’. Je moet namelijk straks de verschillende stijlen die je wil gebruiken één voor één opladen naar je website.

Keer nu terug naar het plugin scherm van Use Any Font en klik op de knop ‘Add Fonts‘. Geef daar de naam van het lettertype en de stijl in dat je wil uploaden, selecteer het betreffende bestand op je computer en klik op ‘Upload‘.

Klik daarna op de ‘Assign Fonts‘ en selecteer het lettertype en de stijl die je net hebt opgeladen om het toe te wijzen aan de elementen in je tekst waarvoor je het wil gaan gebruiken.

Wil je het lettertype voor alle tekstelementen gebruiken, selecteer dan ‘All’ of kruis alle elementen aan (bij sommige thema’s moet je ze allemaal selecteren voor ze effectief overgenomen worden). Anders selecteer je alleen die onderdelen die van toepassing zijn.

Bewaar je instellingen door op ‘Assign Fonts’ te klikken onderaan.

Fonts opladen

Wanneer je nu in een nieuw bericht of pagina aanmaakt en je tekst intypt, zal het automatisch geconverteerd worden naar het lettertype dat je hiervoor hebt geselecteerd.

Voilà, helemaal klaar!

Had je wat aan deze tip? Laat het mij dan even weten!

Of heb je meer hulp nodig bij het bouwen van je nieuwe website? Neem hier dan eens een kijkje.

Succes!

-Valerie

Pin It on Pinterest