Ik deed een oproep bij onze klanten die al deel uitmaken van onze Feelgood ondernemersclub. Of ze eigenlijk een pitch hadden. Standaard, zo in de schuif liggen.

 Zodat je een volgende keer, als iemand je vraagt wat je doet, niet moet nadenken, zuchten of jezelf moet corrigeren. Je weet gewoon wat te zeggen.

En wat je zegt ‘pakt’. Blijft hangen. Je hebt het verschil gemaakt, een sticky pitch dus! 

Want eerlijk gezegd, ik hem hem niet, die pitch. Meestal flap ik er zomaar iets uit, vaak met succes (ik ben niet bepaald op mijn mondje gevallen), soms kan ik me achteraf wel slaan omdat ik echt iets stoms heb gezegd.

De eerste reactie op mijn vraag kwam via een privé berichtje. Wat is dat eigenlijk, zo een pitch, over wat heb je het? Een logische vraag natuurlijk, en nee daarvoor lachen we je niet uit!
Ik bedoel met een pitch de woorden/zinnen die je zegt om jezelf en je bedrijf voor te stellen.

Welke elementen moeten daar eigenlijk in zitten?

Allereerst natuurlijk je naam en de naam van je bedrijf.

Dus: Ik ben Emilie Govaerts van Touch of Gold.

Maar weet je daarmee genoeg? Niet dus. Meestal zeggen mensen dan wat ze doen.

FOUT: Ik ben Emilie Govaerts; grafisch ontwerper en brand maker bij Touch of Gold.

Dat wringt. Voel je het? De truc is om te vertrekken vanuit het ‘waarom’.

Waarom doe je wat je doet?

Dus er moet nog een onliner of een paar korte zinnetjes bij. ’t Moeilijkste moet dus nog komen. Die oneliner moet voor mij (en dat is persoonlijk) ook in spreektaal, niet in schrijftaal. Zodat hij ook nog eens vlot uit m’n mond komt, want ik heb een allergie voor ingestudeerde zinnetjes.
Ik heb er zelf over nagedacht en kwam op deze.

Ik ben Emilie Govaerts van Touch of Gold. Wij helpen onze klanten om te ondernemen met een hoge Feelgood Factor.

Dan krijg je natuurlijk onvermijdelijk de vraag hoe doe je dat. Want een boekhouder helpt het ondernemen ook gemakkelijker te maken. En dus gaan we een stapje verder.

Ik ben Emilie Govaerts van Touch of Gold. Wij helpen onze klanten om te ondernemen met een hoge Feelgood Factor. We doen dat door hun online communicatie super gemakkelijk te maken en ervoor te zorgen dat hun communicatie helemaal bij hen past.

En dan kan ik perfect beginnen uitweiden over jullie hoge (of lage) feelgood factor, over mijn geweldige collega’s, over onze websites, onze fotoshoots, onze grafische ontwerpen, onze workshops, onze toepassingen,… 

Ijs gebroken zonder zweetpareltjes op m’n voorhoofd. Missie geslaagd :-).

Of misschien zeggen jullie nee Emilie er moet nog iets bij? Laat het me dan zeker weten, ik sta altijd open voor suggesties…

Trouwens, nog een gouden tip als je pitch op punt willen stellen. Eenmaal geschreven en klaar, film jezelf dan eens terwijl je je pitch zegt. Goed om te oefenen, maar ook om jezelf eens bezig te zien of aan een ander door te sturen voor opbouwende kritiek?

Speciaal voor jullie nog een inspirerende pitch van één van onze klanten.

Petra Alders:

Dag Emilie, aangename kennismaking.
Ik ben Petra Alders en ik heb een bedrijf op gestart dat als doel heeft mensen te helpen in stress management en burnout preventie en/of herstel.
Ik doe dit voor particulieren zowel als voor bedrijven/organisaties. Voor particulieren is dit vooral één op één coaching, organiseer ik mastermind trainingen en andere workshops.
Voor bedrijven is het ook heel belangrijk om een tailormade antwoord te bieden. Dus eerst luisteren naar wat er leeft in het bedrijf, wat de cultuur is en waar de pijnpunten liggen. Workshops worden op basis van dit eerste gesprek samengesteld. Één op één coaching van werknemers/managers word op maat aangeboden.

Wij vonden hem ietwat te lang, en erg zakelijk (zeker als je Petra kent). Dus aan haar hebben we ook gevraagd om hem eens te mogen horen in real live (altijd nog een beetje anders dan op papier). Ze ging de film tip ook uitproberen. Ik ben benieuwd of het haar gelukt is! Dus Petra als je dit leest: ik ben nieuwsgierig!

Willen jullie je sticky pitch ook in de groep gooien?

Dat kan in onze Feelgood Ondernemersclub op Facebook. Jullie mogen alvast op onze feedback rekenen! Nog geen lid? Meld je dan gauw aan (kan via onze Feelgood Quiz op onze homepage of op Facebook natuurlijk).

-xo-

Sticky kiss,
Emilie

Pin It on Pinterest